fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježavanje Dana Prvog i Drugog krajiškog korpusa

U okviru obilježavanja Dana Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, u Crkvi Svetih velikomučenika jasenovačkih u banjalučkoj kasarni Kozara, danas je služen parastos poginulim borcima VRS, nakon čega su položeni vijenci na spomen-ploču.

Parastos poginulim borcima VRS, Kasarna Kozara Foto: SRNA
Parastos poginulim borcima VRS, Kasarna Kozara Foto: SRNA

Pomen je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke.

Vijence spomen-ploču poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske položili su izaslanik predsjednice Srpske Milorad Kojić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Vuković, te u ime Vlade Srpske Miroslav Maričić.

Na spomenik su položeni i vijenci delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, komandanta Prvog i Drugog krajiškog korpusa, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Udruženja penzionera VRS, banjalučke Boračke organizacije, članovi porodica poginulih pripadnika VRS i brojni građani.

Prvi krajiški korpus dao je ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske. Bio je sinonim za operativnu i borbenu spremnost i najveći operativni sastav VRS, koji je imao i najveću zonu odgovornosti.

Ovaj korpus u ratu je činio 60 odsto VRS, jedno vrijeme je imao više od 120.000 boraca, a držao je front od 1.260 kilometara.

Među najvećim operacijama u kojima je učestvovao bila je „Koridor `92“, a u ratu je poginulo od 5.000 do 6.000 boraca ovog korpusa.

Drugi krajiški korpus imao je od 16.000 do 20.000 vojnika, od kojih je poginulo više od 2.000 boraca.

Oba korpusa osnovana su u maju 1992. godine.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: