fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA 19. APRILA

Donja_Gradina_4-10d5bbd8U Spomen-području Donja Gradina 19. aprila biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida povodom 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Jasenovcu.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro rekao je da su za obilježavanje najavljeni gosti iz političkog vrha Republike Srpske, Srbije, kao i izraelska delegacija na visokom nivou.

On je pozvao načelnike i gradonačelnike opština i gradova iz cijele BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske da organizovano i sa većim brojem građana i potomaka stradalih dođu 19. aprila u Donju Gradinu.

„Ovo je uspomena i na one čiji se grob ne zna, kao i desetine i stotine hiljada onih koje je odnijela rijeka Sava“, rekao je Zlojutro.

Prema njegovim riječima, tadašnja Bosanska Dubica jedna je od opština u cijelom svijetu koja je najviše stradala u Drugom svjetskom ratu, jer je od 33.000 stanovnika izgubila 17.400.

„Godinama se sjećamo zločina genocida i bez obzira da li ga neko priznao ili ne, on to za nas jeste, dok je stratište Donja Gradina sigurno najveći srpski grad pod zemljom“, naglasio je Zlojutro.

Član Izvršnog odbora za obilježavanje 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini Milorad Bukva rekao je da će u okviru obilježavanja biti promovisana knjiga o sudbini 165 logoraša koji su preživjeli zadnje dane logora.

„Promocija knjige u izdanju Spomen-područja Donja Gradina biće održana u Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci od 12. do 19. aprila“, najavio je Bukva.

On je dodao da danas ima oko 40 do 50 preživjelih logoraša, ali da su njihova iskustva i izjave bile dragocjene za sagledavanje razmjera ustaškog zločina genocida.

Posljednja grupa logoraša u Jasenovcu je 22. aprila 1945. godine izvršila proboj, čime je ovaj logor prestao da postoji, a 2. maja u njega su ušle jedinice partizanske vojske.

Od oko 1.600 logoraša koji su krenuli u proboj, preživjelo je samo 102.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

HIJERARHIJA PAKLA LOGORA JASENOVAC: Krvnici-ubice-koljači i njihovi pomagači

UTVRĐEN PROGRAM MEMORIJALNE AKADEMIJE JASENOVAČKIM ŽRTVAMA

DUGO SKRIVENA TAJNA: Istina o iskopavanjima u Jasenovcu

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: