fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježavanje 70 godina od Bitke na Kozari

Na Mrakovici će danas biti obilježeno 70 godina od Bitke na Kozari u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija odlobodilačkih ratova. Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu RS Duško Milunović podsjetio je da su u proljeće 1942. godine partizanske snage oslobodile teritoriju od rijeke Save na jugu do planina Kozare i Grmeča, jer su bili ugroženi Banjaluka i rudnik željezne rude u Ljubiji, koji je bio strateški važan za Nijemce.

Mrakovica
Mrakovica

Ofanziva u kojoj je učestvovalo 11.000 njemačkih vojnika i 20.000 ustaša počela je 10. juna 1942. stezanjem obuča na Kozari, iz kojeg je u noći 3. na 4.jul 1942. godine proboj izvšila manja grupa partizana i naroda, rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njemačkim podacima, u toj operaciji zarobljeno je 68.000 civila, a u okviru spomen-kompleksa na Mrakovici upisano je više od 33.000 imena stardalih, što, kako je rekao Milunović, nije konačan broj.

Područje Kozare branio je Drugi krajiški odred „Dr Mladen Stojanović“ sa oko 3.500 boraca, koji je pretrpio značajne gubitke u ovoj bitki, dok su njemačke snage imale oko 2.500 poginulih.

Ovaj odred je nakon rata odlikovan Ordenom narodnog heroja i to je jedina jedinica, koja je u bivšoj Jugoslaviji odlikovana ovim najvišim priznanjem.

U epopeji Kozare stradalo je na desetine hiljada srpskih civila koji su se zajedno sa partizanima našli u višestrukom obruču, a nad kojim su ustaše počinile svirepe zločine i odveli u logor Jasenovac.

Tačan broj civilnih žrtava nikada nije utvrđen.

Obilježavanje 70 godina od Bitke na Kozari počeće u 9.30 časova prijemom zvanica u vili „Mrakovica“, a biće nastavljeno parastosom na Sromen- krstu u 10.00 časova.

Za 10.45 časova predviđeno je polaganje cvijeća na centralnom spomeniku, a u 11.15 časova obraćanje zvanica.

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: