fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽAVANjE 66. GODIŠNjICE PROBOJA JASENOVAČKIH LOGORAŠA

Jasenovac

U Kozarskoj Dubici danas će polaganjem vijenaca u Spomen-području Donja Gradina i svečanom akademijom biti obilježen 22. april – dan proboja posljednje preživjele grupe logoraša iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac.

Delegacija opštine Kozarska Dubica, opštinskog SUBNOR-a i učenici Mješovite srednje škole „Nikola Tesla“ će u jutarnjim časovima položiti vijence na spomen obilježje u Donjoj Gradini.

Povodom obilježavanja 66. godišnjice proboja jasenovačkih logoraša u 20.00 časova u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biće upriličena akademija u pomen i sjećanje na nevino stradale žrtve, kojoj će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske /RS/ i opštine Kozarska Dubica, predstavnici susjednih opština i javnih ustanova.

Akademiji će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić. Na dan proboja 22. aprila 1945. ine u logoru Jasenovac bilo je zatočeno 1 073 preživjelih logoraša od kojih je 600 krenulo u proboj, a slobodu je ugledao samo 91 logoraš.

Istog dana počeo je i proboj zatvorenika dijela logora Kožare, u selu Jasenovac, gdje je od 167 zatvorenika njih 11 preživjelo proboj.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora „Jasenovac“, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Prema istraživanjima stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u ovom logoru ubijeno je oko 800 000 djece, žena i staraca.

Među stradalima bilo je najviše Srba, Jevreja i Roma. Po načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

Parastos i pomen stradalim žrtvama u Donjoj Gradini biće služen u nedjelju, 1. maja.

OBILjEŽAVANjE 66. GODIŠNjICE PROBOJA JASENOVAČKIH LOGORAŠA

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: