Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENO 20 GODINA OD STRADANjA OSAM SRPSKIH CIVILA

srna2.jpgBRATUNAC, 8. AVGUSTA /SRNA/ – Služenjem parastosa i prisluživanjem svijeća na gradskom groblju u Bratuncu danas je obilježeno 20 godina od stradanja osam srpskih civila iz sela Ježeštice koje su ubile muslimanske oružane snage iz Srebrenice.Predsjednik Mjesne zajednice Ježeštica Luka Bogdanović rekao je novinarima da su muslimani u mučkom napadu na ovo selo 8. avgusta 1992. godine u dvorištima kuća i na njivama, dok su obavljali poljoprivredne radove, ubili osam civila, od kojih su dvije žene, a jedan mještatin koji je teško ranjen je kasnije umro u bolnici.

Mještanin Ježeštice Mikajlo Mlađenović rekao je da su mu muslimani 12. jula ranili oca koji je kasnije umro u bolnici, a 8. avgusta ubijeni su mu majka, brat Dragan i brat Anđelko, kome su muslimani odsjekli glavu i odnijeli u Srebrenicu kao ratni trofej.

Predsjednica Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Radojka Filipović rekla je da, uprkos brojnim dokazima koji su dostavljeni Tužilaštvu BiH, još nema ni jedne pravosnažnnj presudnj niti podignutnj optužnicnj za ovaj zločin, niti za zločine koji su se desili prije i poslije 8. avgusta 1992. godine.

Istovremeno sa napadom na Ježešticu 8. avgusta 1992. godine, muslimani iz Srebrenice su preduzeli i opšti napad na Šiljkoviće, Zalužje i Sase u opštini Srebrenica, gdje su u svakom selu ubili po dva srpska civila.

Muslimani u svojim pohodima da zatru sve što je srpsko na ovim prostorima nastavili su napadati Ježešticu, čisto srpsko selo, i u drugoj polovini 1992. godine, tako da je otpor srpskih branilaca slomljen na Božić 7. januara 1993. godine, kada je na najsvirepiji način ubijeno i masakrirano 16 srpskih civila.

Sve kuće u kojima su živjela 502 stanovnika su tada, na najveći pravoslavni praznik – Božić, opljačkane, razorene i zapaljene.

Tokom ratne 1992. i 1993. godine muslimani su permanentnim napadima na Ježešticu ubili 37 Srba, pretežno civila, među kojima je bilo pet žena, a najviše starijih i iznemoglih lica koja nisu uspjela pobjeći.

Za ovaj zločin, kao i za sve ostale ratne zločine počinjene tokom 1992. i 1993. godine na području Bratunca i Srebrenice, gdje je ubijeno oko 1.500 Srba, pretežno civila, još nijedan Bošnjak nije odgovarao, ne vode se ni sudski postupci, a nema ni uhapšenih

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: