fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje 20 godina od srpskog stradanja u Kravici

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca sutra (5. januara) će biti služen parastos za 158 nastradalih Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka, od kojih je njih 49 ubijeno na Božić, 7. januara 1993. godine.Nakon parastosa delegacije će položiti cvijeće i prislužiti svijeće kod Centralnog spomen-obilježja u Kravici za pokoj duša oko 3.400 nastradalih Srba iz regije Birač.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sprsko-groblje.jpg
Na pravoslavni Božić 1993. godine, muslimanske snage iz Srebrenice u Kravici su ubile 49, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo od kojih pet nije pronađeno ni nakon 20 godina.

Toga dana selo je opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini izbjegavši sigurnu smrt.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Od početka rata pa sve do polovine 1995. godine muslimanske snage iz Srebrenice stalno su upadale u srpska sela oko ovog mjesta, Bratunca, Milića, Skelana i Zvornika, ubijajući sve što stignu, pljačkajući i paleći srpsku imovinu, a zarobljene su mučili, masakrirali, odsijecali im glave i pokazivali u Srebrenici, a zabilježen je i slučaj da su Nenada Rankića pekli na ražnju.

Od pedesetak Srba koji su početkom rata ostali u Srebrenici, preživjela je samo jedna senilna starica, dok je druga starica Ivanka Mirković u julu 1995. godine nađena zaklana na kućnom pragu. Većina nestalih još nije pronađena i ekshumirana.

Jednice Nasera Orića početkom rata protjerale su i poubijale srpsko stanovništvo iz Srebrenice i obližnjih sela Soloćuša, Gostilj, Gniona, Osredak, Viogor, Studenac i Pećišta.

Onda su počeli upadi u nešto udaljenija srebrenička i bratunačka sela Ratkovići, Brežani, Magašići, Zagoni, Zalazje, Sase, Biljača, Fakovići, Bjelovac, Sikirić, Podravanje pa sve do upada i masakra u Kravici 7. januara 1993. godine i Skelanima 16. januara iste godine kada je u ta dva mjesta ubijeno 114 Srba od kojih je više od polovine bilo civila.

I nakon proglašavanja Srebrenice zaštićenom zonom UN i navodne demilitarizacije muslimanskih snaga, upadi iz te enklave u srpska sela su nastavljeni tako da su, izuzimajući tri sela uz Drinu, uništena sva srpska sela na području srebreničke i veliki broj sela u bratunačkoj opštini /više od 100 sela/, a jedinice Nasera Orića ubile su oko 3.000 Srba od kojih veliki broj civila.

Napadi i masakri najčešće su izvođeni na velike pravoslavne praznike kao što su Božić, Petrovdan, Đurđevdan.

Zlikovci nisu ostavljali žive ni djecu i starce, a zarobljeni su umirali nakon brutalnih tortura.

Zarobljenom Anđelku Miladinoviću iz Ježestice, pred majkom Savkom, odsjekli su glavu, zavezali je za vozilo i odvezli u Srebrenicu, o čemu postoje fotografije, a Slavku su nakon zlostavljanja, takođe, zaklali sa još nekoliko civila.

O tome je svjedočio Dragomir Miladinović iz Kravice čiji su sinovi Ratko i Đorđe poginuli toga dana. Dva dana nakon masakra pronađeno je i sahranjeno sedam masakriranih tijela, a tek poslije dva i po mjeseca sahranjeno je još 42 pronađenih unakaženih tijela.

Osim Dragomirovih sinova Ratka i Đorđa, na Božić su braneći nejač poginuli još braća Vojislav i Radojko Bogićević, Krstivoje i Ivan Đukanović, Anđelko i Dragan Mlađenović, Vidosav i Miladin Đokić, te Vujadin i Miladin Dolijanović.

U napadu srebreničkih muslimanskih snaga na Kravicu učestvovao je, prema svjedočenju preživjelih mještana, veliki broj Bošnjaka, koji su se poslije rata vratili na područje te opštine.

Među njima je bio i preminuli Orićev zamjenik Zulfo Tursunović koji je, prema riječima jednog od rijetkih preživjelih zatočenika Ratka Nikolića, mučio Srbe u srebreničkim logorima.

Za 20 godina poslije rata niko nije odgovarao ni za jedan zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u srednjem Podrinju, pa ni za ovaj počinjen na Božić u Kravici.

Izvor: BIG RADIO

 

Vezane vijesti:

SUTRA U KRAVICI PARASTOS ZA 49 SRPSKIH ŽRTAVA

U KRAVICI PARASTOS ZA 49 SRPSKIH ŽRTAVA

JOŠ NEMA KAZNE ZA ZLOČIN NAD SRBIMA

BiH: Ko je ubio 3.267 Srba?

NEPRIHVATLjIVO JE DA JOŠ NIKO NIJE ODGOVARAO ZA ZLOČIN

Stranica na nšem sajtu posvećena PODRINjU

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: