fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Обиљежавање 20 година од српског страдања у Кравици

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца сутра (5. jануара) ће бити служен парастос за 158 настрадалих Срба из овог мjеста и сусjедних заселака, од коjих jе њих 49 убиjено на Божић, 7. jануара 1993. године.Након парастоса делегациjе ће положити цвиjеће и прислужити свиjеће код Централног спомен-обиљежjа у Кравици за покоj душа око 3.400 настрадалих Срба из региjе Бирач.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sprsko-groblje.jpg
На православни Божић 1993. године, муслиманске снаге из Сребренице у Кравици су убиле 49, раниле 80 српских цивила и воjника, а седам их jе нестало од коjих пет ниjе пронађено ни након 20 година.

Тога дана село jе опљачкано и запаљено jе 688 српских кућа, око 2.000 помоћних и 27 друштвених обjеката. Око 1.000 становника остало jе без домова у jедном дану и кроз сметове се пробило према Дрини избjегавши сигурну смрт.

Без jедног или оба родитеља остало jе 101 диjете.

Од почетка рата па све до половине 1995. године муслиманске снаге из Сребренице стално су упадале у српска села око овог мjеста, Братунца, Милића, Скелана и Зворника, убиjаjући све што стигну, пљачкаjући и палећи српску имовину, а заробљене су мучили, масакрирали, одсиjецали им главе и показивали у Сребреници, а забиљежен jе и случаj да су Ненада Ранкића пекли на ражњу.

Од педесетак Срба коjи су почетком рата остали у Сребреници, преживjела jе само jедна сенилна старица, док jе друга старица Иванка Мирковић у jулу 1995. године нађена заклана на кућном прагу. Већина несталих jош ниjе пронађена и ексхумирана.

Једнице Насера Орића почетком рата протjерале су и поубиjале српско становништво из Сребренице и оближњих села Солоћуша, Гостиљ, Гниона, Осредак, Виогор, Студенац и Пећишта.

Онда су почели упади у нешто удаљениjа сребреничка и братуначка села Ратковићи, Брежани, Магашићи, Загони, Залазjе, Сасе, Биљача, Факовићи, Бjеловац, Сикирић, Подравање па све до упада и масакра у Кравици 7. jануара 1993. године и Скеланима 16. jануара исте године када jе у та два мjеста убиjено 114 Срба од коjих jе више од половине било цивила.

И након проглашавања Сребренице заштићеном зоном УН и наводне демилитаризациjе муслиманских снага, упади из те енклаве у српска села су настављени тако да су, изузимаjући три села уз Дрину, уништена сва српска села на подручjу сребреничке и велики броj села у братуначкоj општини /више од 100 села/, а jединице Насера Орића убиле су око 3.000 Срба од коjих велики броj цивила.

Напади и масакри наjчешће су извођени на велике православне празнике као што су Божић, Петровдан, Ђурђевдан.

Зликовци нису остављали живе ни дjецу и старце, а заробљени су умирали након бруталних тортура.

Заробљеном Анђелку Миладиновићу из Јежестице, пред маjком Савком, одсjекли су главу, завезали jе за возило и одвезли у Сребреницу, о чему постоjе фотографиjе, а Славку су након злостављања, такође, заклали са jош неколико цивила.

О томе jе свjедочио Драгомир Миладиновић из Кравице чиjи су синови Ратко и Ђорђе погинули тога дана. Два дана након масакра пронађено jе и сахрањено седам масакрираних тиjела, а тек послиjе два и по мjесеца сахрањено jе jош 42 пронађених унакажених тиjела.

Осим Драгомирових синова Ратка и Ђорђа, на Божић су бранећи неjач погинули jош браћа Воjислав и Радоjко Богићевић, Крстивоjе и Иван Ђукановић, Анђелко и Драган Млађеновић, Видосав и Миладин Ђокић, те Вуjадин и Миладин Долиjановић.

У нападу сребреничких муслиманских снага на Кравицу учествовао jе, према свjедочењу преживjелих мjештана, велики броj Бошњака, коjи су се послиjе рата вратили на подручjе те општине.

Међу њима jе био и преминули Орићев замjеник Зулфо Турсуновић коjи jе, према риjечима jедног од риjетких преживjелих заточеника Ратка Николића, мучио Србе у сребреничким логорима.

За 20 година послиjе рата нико ниjе одговарао ни за jедан злочин почињен над српским становништвом у средњем Подрињу, па ни за оваj почињен на Божић у Кравици.

Извор: БИГ РАДИО

 

Везане виjести:

СУТРА У КРАВИЦИ ПАРАСТОС ЗА 49 СРПСКИХ ЖРТАВА

У КРАВИЦИ ПАРАСТОС ЗА 49 СРПСКИХ ЖРТАВА

ЈОШ НЕМА КАЗНЕ ЗА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА

БиХ: Ко jе убио 3.267 Срба?

НЕПРИХВАТЉИВО ЈЕ ДА ЈОШ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО ЗА ЗЛОЧИН

Страница на ншем саjту посвећена ПОДРИЊУ

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: