fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBJELODANITI ISTINU O STRADANjU SRBA U NDH

Jadovno 1941.

Srbija – Odbor za Jadovno

BEOGRAD, 24. DECEMBRA /SRNA/ – Pri Asocijaciji izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske u Beogradu formiran je Odbor za Jadovno 1941. čiji je cilj da se sazna istina o stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu i utiče na institucije u Srbiji koje bi trebalo da se bave tom problematikom, izjavio je Srni predsjednik ove asocijacije Milojko Budimir.

 „Nećemo se zadržati samo na Jadovnom, nego će Jadovno biti polazna osnova za priču o svim stratištima i svim jamama gdje su Srbi završili za vrijeme Drugog svjetskog rata. Posredstvom ovog odbora djelovaćemo da se sazna istina i uticati na institucije u Srbiji koje trebalo da se bave tom problematikom“, rekao je Budimir i naglasio da u Srbiji, nažalost, ne postoji nijedan institut koji bi se bavio tim pitanjima.

Budimir je istakao da će Odbor za Jadovno raditi na upoznavanju javnosti o zločinima nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

On je rekao da istina o stradanju Srba ni do današnjih dana nije poznata, posebno o onima koji su bačeni u jame na području zloglasne Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

„Kod Kosinja, u Lici, gradi se hidrocentrala i mi smo tražili da se iz jama koje bi se našle pod vodom izvade posmrtni ostaci pobijenih Srba i da se identifikuju. Predstavnici vlasti u Hrvatskoj i rukovodstvo Hrvatske elektroprivrede prihvatili su naš prijedlog, a krajnji cilj je da sve kosti iz tih jama budu izvađene i sahranjene po pravoslavnom obredu, kako dolikuje“, istakao je Budimir.

Predsjednik Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. Dušan Bastašić rekao je na jučerašnjoj osnivačkoj sjednici Odbora za Jadovno pri Asocijaciji izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske u Beogradu da formiranje ovog odbora za jadovinske žrtve i njihove potomke znači mnogo.

„Potrebno je da se jadovinska tragedija na pravi način objelodani i da se sačuva pomen na nevine žrtve, naše članove porodica, rođake i sunarodniake, koji su prije gotovo 70 godina pobijeni samo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi“, naglasio je Bastašić.

Prema njegovim riječima, svrha osnivanja Odbora je da se pokuša stati u kraj zaboravu besprimjernog zločina, koji se dogodio u NDH početkom Drugog svjetskog rata na području kompleksa logora Jadovno.

„Na području Srbije živi veliki broj prve i druge, a pogotovo treće generacije potomaka jadovinskih žrtava. Ovu populaciju čine potomci žrtava sa područja Srbije koja su bila u sastavu NDH, potomci koji su migrirali tokom Drugog rata, oni koji su migrirali u periodu od 1945. do 1990. i značajan broj onih koji u Srbiju dospijevaju od početka formiranja neoustaškog režima, pa sve do danas“, pojasnio je Bastašić.

On je rekao da usvajanje istorijskog iskustva stradanja srpskog naroda u trajno pamćenje predstavlja suštinski cilj.

„Ovo predstavlja ne samo dužan odnos prema našim precima nego i odgovoran odnos prema budućim pokoljenjima, u funkciji prevencije genocida. Gotovo da ne postoji srpska porodica porijeklom sa područja koje je pokrivala NDH, a koja nema srodnika ubijenog u vremenu postojanja te države. Naš cilj je da ovo stradanje postane čvrsta kategorija srpskog identiteta i jedinstvena spona u procesu neophodnih nacionalnih integracija“, poručio je Bastašić.

On je dodao da se Odbor za Jadovno 1941. osniva i pri Eparhiji gornjokarlovačkoj Srpske pravoslavne crkve, pod predsjedanjem episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Predsjednik Odbora za Jadovno u Beogradu je Milorad Milošević, koordinator je Milan Bastašić, a članovi Odbora su Nikola Žutić, Mile Dakić, Dušan-Duja Đaković, Mile Rajčević i Dušan Bastašić.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: