Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obeležen Dan sećanja na stradale i prognane Srbe

Vulin: Ne možemo se nadati boljem odnosu bez promene politike

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin položio je venac u Tašmajdanskom parku na spomen ploču Srbima stradalim u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. (Foto Fonet)
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin položio je venac u Tašmajdanskom parku na spomen ploču Srbima stradalim u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. (Foto Fonet)

Parastosom u Crkvi svetog Marka i polaganjem venaca na spomenik žrtvama stradalim u ratovima u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 2000. godine, danas je obeležen Dan sećanja na stradale i prognane Srbe tokom hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja”.

Obeležavanju su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, predstavnici udruženja porodica nestalih i izbeglih, kao i brojni građani.

Parastos je služio vikar patrijarha vladika Arsenije koji je poručio da se 5. avgust ne sme zaboraviti navodeći da svi narodi na ovim prostorima svoju budućnost treba da grade na miru i toleranciji.

On je naveo da nas ”Gospod zove da praštamo, ali da ne zaboravljamo”.

Vladika Arsenije je ocenio da je 5. avgust nesrećan dan i da ”nikada ne treba da zaboravimo one koji su izgubili svoj život”, kao i da je 21 godina od Oluje prošla sa tugom za nestalim.

U podne su se oglasile crkvena zvona na svim crkvama SPC, a u pojedinim gradovima i sirene.

U podne je krenula i šetnja od Crkve svetog Marka do Narodne skupštine i hotela Moskva, pa preko Brankovog mosta do Sava centra. (Tanjug)

Vulin: Ne možemo se nadati boljem odnosu bez promene politike

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da ne možemo da se nadamo da će odnos Srbije i Hrvatske biti bolji dok se ne promeni politika Hrvatske koja ne priznaje srpske žrtve i koja sada otvoreno zagovara povratak ustaštva.

Vulin je, nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama stradalim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, rekao da je jako teško nadati se da će odnosi dve države biti bolji sobzirom da Hrvatska oslobađa ratne zločince i da niko nije odgovarao za ratne zločine nad Srbima.

”Kada polažete vence u Blajburgu, počnete da govorite da je Jasenovac bio nekakav radni logor u kome je bilo par stotina ili hiljada ljudi, beatifikujete Alojza Stepinca i napravite od čitave istorije Srba u Hrvatskoj da su bili agresori jako je teško nadati se da će naši odnosi biti bolji”, rekao je Vulin.

Kako je naveo, Srbija će voditi računa, pre svega zbog Srba u Hrvatskoj, da odnosi dve države budu što bolji, kao i da će insistirati na pravima Srba.

”To ne zavisi samo od nas. Za mir je potrebno dvoje, a za sukob je dovoljan jedan”, rekao je Vulin.

Vulin kaže da se boji da ćemo danas, 21 godinu od Oluje, opet u Hrvatskoj slušati povike – ”Za dom spremni”, Tomsona da peva o Jasenovcu i Gradiški i kako je najlepši dan koji se desio u Hrvatskoj proterivanje 250.000 Srba.

”Danas ćemo ponovo, bojim se, gledati ustaške uniforme, slušati osuđene i dokazane ratne zločince koji su na slobodi kao što je Branimir Glavaš”, rekao je Vulin dodajući da za zločinačku akciju Oluja niko nije odgovarao.

Navodeći da je prošla 21 godina od zločinačke akcije Oluja, ali da bol nije prošao,Vulin je naveo da za to vreme na prostoru Hrvatske nisu poštovana elementarna ljudska prava Srba, a da se proterani Srbi nisu vratili jer Hrvatska država ne želi da se vrate.

”Na ovom mestu apelujem, tražim, molim i od organa Hrvatske i međunarodne zajednice da bar toliko učine napor da se Srbima ispune bar elementarna ljudska prava na imovinu, staž i penziju”, rekao je Vulin.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kaže da ne prođe nijedna nedelja, a da se ne obrati zvanično predstavnicima Hrvatske i traži nastavak pregovara i rešavanje pitanja penzija, staža i imovine.

”To nije samo bilateralno pitanje, tu očekujemo podršku Evropske unije”, rekao je Vulin navodeći da se Hrvatska, kada je ulazila u EU, obavezala da će poštovati najviše međunarodne standarde uključujući i odnos prema Srbima i izbeglima, ali da na žalost ti standardi nisu poštovani.

(Tanjug)

Izvor: Politika

 

Vezane vijesti:

Vučić: Ustali smo jači i bolji, a hteli su da nas nema

Oluja: Etničko čišćenje pod pokroviteljstvom NATO-a

Porodice stradalih: Hrvatska blokira identifikaciju žrtava

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: