fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBELEŽEN DAN ILIJAŠKE BRIGADE: Heroji koji su odbranili Srpsku

Branili zonu odgovornosti od 150 kilometara, ali i učestvovali na svim ratištima odbrane srpskog naroda

Foto InfoBijeljina.com
Foto InfoBijeljina.com

U Bijeljini je obeležen Dan Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo 6.350 boraca, a poginulo 539.

Ispred spomen-obeležja u porti Manastira Svete Petke u Bijeljini, gde su uklesana imena poginulih srpskih boraca i civila iz Ilijaša, položeno je cveće i prislužene su sveće.

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, izjavio je da je Ilijaška brigada Vojske Republike Srpske celi rat branila svoju teritoriju, ali je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, stanovništvo moralo napustiti ognjišta.

On je istakao da je Ilijaška brigada tokom odbrambeno-otadžbinskog rata dala nemerljiv doprinos i veliku žrtvu, te podsetio na poginule i na 1.600 ranjenih pripadnika.

On je napomenuo da su Ilijašani obeležavajući ovaj dan pokazali svoje jedinstvo, te napomenuo da su u najvećoj mjeri svojim sredstvima podigli i ovaj spomenik, kao znak sećanja na poginule borce.Milunović je podsetio da su Ilijašani danas rasuti po celoj Srpskoj, Srbiji i svetu, ali da ih to ne sprečava da se bar na ovaj dan okupe.

Načelnik Ratnog štaba Ilijaške brigade Dobroslav Šurbat, podsetio je da su branili zonu odgovornosti od 150 kilometara, ali i učestvovali na svim ratištima odbrane srpskog naroda.

Predsedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac istakao je da je Ilijaška brigada dala snažan pečat Republici Srpskoj s obzirom na velika stradanja boraca i civila, te ocenio da će to istorija sigurno pamtiti.

On je podsetio da su Ilijašani tokom odbrambeno-otadžbinskog rata bili na svim ratištima, ali da je primarna uloga bila da odbrane svoja ognjišta.

– Nažalost, Ilijašani su, kao i moji Vogošćani, morali da napuste svoja ognjišta nakon potisivanja Dejtonskog sporazuma i niza drugih razloga, ali nikada nismo odustali od naše Republike Srpske, borbe za slobodu i stvaranja što boljih uslova za život svih građana Republike Srpske, rekao je Košarac.

On je podsetio da su Ilijašani danas masovno naseljeni u bijeljinskog regiji, te istakao da je Srpska ponosna na njihov doprinos u stvaranju Republike Srpske, koja zna da im to vrati.

Foto InfoBijeljina.com
Foto InfoBijeljina.com

– Ono što je veoma važno je da smo svi zajedno u Republici Srpskoj, okupljeni oko Republike Srpske i da želimo da radimo za njenu dobrobit, naglasio je Košarac.

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, istakao je kako je ponosan što je pozvan da prisustvuje današnjem događaju da se vidi snaga, emocija i volja ljudi koji su u nemogućem vremenu odigrali ključnu ulogu za stvaranje Republike Srpske.
Predsednik Udruženja građana „Prijatelji Ilijaša“ Milenko Zupur rekao je da su Ilijaška brigada, hrabrost i odvažnost tih ljudi, spremnih da brane i odbrane svoja ognjišta sinonim za Ilijaš.

ISTORIJA

Ilijaška brigada formirana je 20. maja 1992. godine naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a ugašena je 30. marta 1996. godine nakon iseljavanja naroda Ilijaša.
Ilijaška brigada je branila prostor koji izlazi dolinom Bosne iz Zenice, Visokog iz padinskih delova i iz pravca Vareša.

Autor: S.M.

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: