Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O spornoj rezoluciji potreban jedinstven stav, a ne političko potkusurivanje

Dragan Čavić smatra da o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, o kojoj bi u ponedjeljak, 1. juna, trebalo da raspravlja Narodna skupština, treba imati jedinstven politički stav, a ne da to bude tema za političko potkusurivanje, ali da ne vjeruje da je moguće postići takvu vrstu razumnog odnosa.

Narodni poslanik Dragan Čavić
Narodni poslanik Dragan Čavić

– Apelujem da učesnici ne koriste ovu priliku da se međusobno blate, jer moraju da znaju da mi tako blatimo mrtve, stotine hiljada onih koji su izgubili glavu u NDH – rekao je Čavić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da, poučen iskustvom iz djelovanja Narodne skupštine ovog saziva u proteklom periodu, ne vjeruje da je moguće da se postigne takva vrsta razumnog odnosa prema ovom pitanju, već je preliminarno potpuno jasno da će se koristiti “teška artiljerija”, posebno u duhu činjenice da dolaze lokalni izbori.

Čavić smatra da ovako delikatno političko pitanje ne bi smjelo da izlazi iz okvira Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu, koja je usvojena u parlamentu Srpske 2015. godine.

Lider NDP-a je rekao da bi svi koji su iz reda Srba u Predstavničkom domu parlamenta BiH ranije učestvovali u usvajanju sporne rezolucije trebalo da imaju u vidu golgotu koja se desila od 1941. do 1945. godine i opšte kvalifikacije da je riječ o genocidu na prostoru NDH počinjenom nad tri etničke grupe – Srbima, Jevrejima i Romima, koje danas niko ne negira, a koje su u Jugoslaviji bile “bačene pod tepih”.

Čavić smatra da se nije smjelo desiti da sa srpske strane nema jedinstvenog odgovora i da u dobrom dijelu ova rezolucija izgleda onako kako jeste.

– U njoj postoji dijelova koji su apsolutno prihvatljivi za svakoga, ali postoje delikatni dijelovi koji se nisu smjeli desiti, a o tome će se raspravljati u Narodnoj skupštini – naglasio je Čavić.

On je ukazao kako je trebalo pedantno voditi računa i o preambuli Rezolucije, koja je dosta sporna u nekoliko uglova, te da je morala isključivo biti vezana za sraman čin mise u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, rasprava u Predstavničkom domu parlamenta BiH izazvana je onim što se nigdje u svijetu ne događa – da zvanično Katolička crkva za Hrvate u BiH organizuje misu za fašiste koji su stradali u Blajburgu.

– Zamislite šta bi se desilo u Njemačkoj da se organizuju mise za Hitlera, Ajhmana ili u Italiji za Musolinija. Cijela država bi se prevrnula naopačke i svi bi bili ekspresno `iza brave`, jer je to tako u takvim uređenim demokratskim državama koje su istorijom potpuno raščistili svoje odnose na osnovama antifašističke borbe – istakao je Čavić.

Čavić ističe da komunistički režim nije bio zasnovan na rasnoj ideologiji, dok fašistički režim NDH jeste bez obzira što, kada je riječ o ideološkim razlikama, i jedan i drugi režim nisu štedjeli nikoga.

– Tako fašisti, nisu štedjeli ni Hrvate ni Bošnjake kada su bili ideološki suprotstavljeni, a po nacionalnoj osnovi nisu likvidirani – rekao je Čavić

Klub NDP-a, dodao je, imaće prijedlog svojih zaključaka o ovoj temi konzistentno na istoj političkoj osnovi na kojoj su predložili i 2014. i 2015. godine Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

Govoreći o odluci Vlade Srpske da raskine ugovor o nabavci mobilne bolnice i mogućnosti da se o tome vodi istraga, Čavić je rekao da nema ništa protiv toga da se vrši istraga o svakome, počev od njega.

– To je obaveza institucija. Svako ko je negdje izabran i imenovan mora da bude svjestan da odgovara za svoje postupke. Da li je učinio stvari suprotne zakonu ili nije, to je njegova stvar – rekao je Čavić.

On ne vjeruje da je učinjena bilo kakva greška u izvršenju zakona i pozdravlja odluku o raskidanju ugovora.

– Trebalo je to učiniti i ranije da se to pitanje ne bi prebacilo u polje političkih spekulacija, ali nikad nije kasno. Međutim, to nosi posljedice jer je proizvelo turbulencije i političke stavove koji su se umiješali u ovaj postupak – rekao je Čavić.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

ČAVIĆ: ZLOČIN GENOCIDA U NDH RAVAN HOLOKAUSTU

NSRS o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima

Usvajanjem Deklaracije vraćamo barem dio duga onima koji strašno postradaše od strane Hrvatske države prije više od 70 godina

BASTAŠIĆ: DEKLARACIJA VAŽNA ZBOG PREDAKA I POTOMAKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: