Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O radovima za idejno rješenje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Javna ustanova “Spomen-područje Donja Gradina” sproveli su danas stručnu diskusiju o radovima pristiglim na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u tom spomen-području, koji su danas u Kozarskoj Dubici prvi put izloženi javnosti.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske  provelo je danas stručnu diskusiju  o radovima pristiglim na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području "Donja Gradina"
Radovi za idejno rješenje
Memorijalnog centra

Pomoćnik ministra za kulturu Milica Kotur izjavila je da je javnosti predstavljeno svih šest radova koji su pristigli na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području “Donja Gradina”.

“Među ovim radovima izloženi su i drugonagrađani i trećenagrađeni rad pristigao na konkurs i četiri nenagrađena rada. Prva nagrada nije dodijeljena jer je žiri smatrao da nijedan rad nije zadovoljio sve elemente koji su propisani da bi se dodijelila takva nagrada”, rekla je novinarima Kotureva.

Ona je precizirala da je žiri razmatrao arhitektonski izgled projekta, te da zato nije dodijeljena prva nagrada, a da je javna rasprava organizovana da bi se stručnoj javnosti i građanstvu predstavili projekti.

“Jako nam je važno da vidimo šta javnost misli o ovim projektima da i oni vide šta je to žiri ocijenio, šta je smatrao da je dobro, a šta nije dobro i zašto nismo dodijelili prvu nagradu”, dodala je Kotureva.

Ona je objasnila da je budući Memorijalni centar u Donjoj Gradini zamišljen kao kompleks od sedam segmenata, među kojima prilazni plato sa maketom logora Jasenovac, muzej sa eksponatima, naučno-istraživački centar, vjerski objekti za Srbe, Jevreje i Rome, skulpture za žrtve i djecu, a da nijedan pristigli projekat nije zadovoljio sve te elemente.

“Memorijalni centar Donja Gradina mora da bude prepoznatljivo mjesto, jer memorijal je sam po sebi specifikum arhitekture i kada ih jednom pogledate, vi ste ih zapamtili zauvijek”, rekla je Kotureva i, navodeći primjere Jad Vašema, Kozare i Sutjeske, dodala da je to ono što traži memorijalna arhitektura.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske  provelo je danas stručnu diskusiju  o radovima pristiglim na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području "Donja Gradina"

Direktor Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina” Tanja Tuleković rekla je da svaki od radova sadrži elemente propisane tenderskim postupkom koji bi se mogli iskoristiti, ali da nijedan nije zadovoljio zahtjeve konkursa u svim pojedinačnim segmentima.

“Nadamo se da ćemo uz sugestije naših građana, koji danas prisustvuju, iskristalisati njihovo mišljenje ili će nam možda nešto sugerisati na šta bi trebalo da obratimo pažnju u pregovaračkom postupku”, izjavila je Tulekovićeva.

Javnoj raspravi i izložbi radova pristiglih na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području “Donja Gradina” u Kozarskoj Dubici danas su prisustvovali opštinski zvaničnici i građani.

Javna stručna diskusija o istoj temi biće održana sutra u 12.00 časova u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Diskusija o idejnom urbanističkom rješenju Memorijalnog centra

Memorijalni centar Donja Gradina – kuća istine o stradanju u …

Odbor za Donju Gradinu inicirađe izgradnju Memorijalnog …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: