fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

O PROGRAMU UREĐENjA SPOMEN-PODRUČJA „DONjA GRADINA“

donja gradina table.jpg

Narodna skupština Republike Srpske /RS/ razmatrala je danas Prijedlog programa uređenja Spomen-područja „Donja Gradina“, čija je osnovna ideja da je grad mrtvih živ, odnosno da se Gradina doživi, prođu njene staze i izgradi lični odnos prema Gradini koja se nalazila u sistemu bivšeg jasenovačkog logora.

Programom je predviđeno uređenje centralnih objekata uprave, muzeja, istraživačkog centra i vjerskih objekata za Srbe, Jevreje i Rome u središnjem dijelu Memorijalnog kompleksa „Donja Gradina“.

Programom je predviđeno i uređenje grobnih polja, prilaznog platoa, maketa, administrativnog i obrazovnog centra sa tehničkim blokom, spomenika žrtvama i djeci, kuće Pere Vukića, lokaliteta „Skela“, fabrike sapuna i pruge, te zaštita „Topole užasa“.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je u uvodnom obraćanju da su u proteklih 60 godina na prostoru bivšeg jasenovačkog logora i Donje Gradine povremeno započinjana djelimična istraživanja, ali da nikad nisu u potpunosti izvršena niti su njihovi rezultati adekvatno obrađeni i publikovani, zbog čega je bilo neophodno pristupiti izradi Programa uređenja Spomen-područja Donja Gradina.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić rekao je da Spomen-područje „Donja Gradina“ treba da nosi poruku mira – da se više nikada ne desi rat i da se svi problemi rješavaju demokratskim sredstvima i dogovorom.

Mirjanić je napomeno da genocid nije samo provođen u Donjoj Gradini i Jasenovcu, već i na širem području.

Poslanici iz opozicionih stranaka podržali su ideju uređenja Spomen-područja Donja Gradina, ali su glavne primjedbe iznijeli na to što Program ne sadrži rokove izvršenja niti finansijsku vrijednost radova.

Poslanik SNSD-a Gordana Dukić smatra da je veoma važno Donju Gradinu istraživati spoznati i pokloniti se žrtvama ustaškog zločina .

Dukićeva je rekla da istraživanja moraju ići ka identifikaciji žrtava i da se pri tom ne smije preuvaličavati niti umanjivati broj žrtava.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić dao je kratku pauzu, nakon čega će poslanici izjašnjavati o do sada apsolviranim tačkama dnevnog reda.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: