fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

О ПРОГРАМУ УРЕЂЕЊА СПОМЕН-ПОДРУЧЈА „ДОЊА ГРАДИНА“

donja gradina table.jpg

Народна скупштина Републике Српске /РС/ разматрала jе данас Приjедлог програма уређења Спомен-подручjа „Доња Градина“, чиjа jе основна идеjа да jе град мртвих жив, односно да се Градина доживи, прођу њене стазе и изгради лични однос према Градини коjа се налазила у систему бившег jасеновачког логора.

Програмом jе предвиђено уређење централних обjеката управе, музеjа, истраживачког центра и вjерских обjеката за Србе, Јевреjе и Роме у средишњем диjелу Мемориjалног комплекса „Доња Градина“.

Програмом jе предвиђено и уређење гробних поља, прилазног платоа, макета, административног и образовног центра са техничким блоком, споменика жртвама и дjеци, куће Пере Вукића, локалитета „Скела“, фабрике сапуна и пруге, те заштита „Тополе ужаса“.

Министар просвjете и културе РС Антон Касиповић рекао jе у уводном обраћању да су у протеклих 60 година на простору бившег jасеновачког логора и Доње Градине повремено започињана дjелимична истраживања, али да никад нису у потпуности извршена нити су њихови резултати адекватно обрађени и публиковани, због чега jе било неопходно приступити изради Програма уређења Спомен-подручjа Доња Градина.

Шеф Посланичког клуба СНСД-а Жељко Мирjанић рекао jе да Спомен-подручjе „Доња Градина“ треба да носи поруку мира – да се више никада не деси рат и да се сви проблеми рjешаваjу демократским средствима и договором.

Мирjанић jе напомено да геноцид ниjе само провођен у Доњоj Градини и Јасеновцу, већ и на ширем подручjу.

Посланици из опозиционих странака подржали су идеjу уређења Спомен-подручjа Доња Градина, али су главне примjедбе изниjели на то што Програм не садржи рокове извршења нити финансиjску вриjедност радова.

Посланик СНСД-а Гордана Дукић сматра да jе веома важно Доњу Градину истраживати спознати и поклонити се жртвама усташког злочина .

Дукићева jе рекла да истраживања мораjу ићи ка идентификациjи жртава и да се при том не смиjе преуваличавати нити умањивати броj жртава.

Предсjедник Народне скупштине РС Игор Радоjичић дао jе кратку паузу, након чега ће посланици изjашњавати о до сада апсолвираним тачкама дневног реда.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: