fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

O kompleksu ustaških logora Jadovno – Gospić

konferencija-jadovno-gospic

U Banjaluci je danas otvorena prva Međunarodna konferencija o kopleksu ustaških logora Jadovno – Gospić, u kojim je 1941. godine za samo 132 dana sa područja tadašnje Nezavisne Države Hrvatske na monstruozan način ubijeno 40 123 muškaraca, žena i djece. Direktor Instituta za savremenu istoriju iz Beograda Momčilo Pavlović istakao je da se u bivšoj Jugoslaviji ćutalo o zločinima u kompleksu ustaških logora Jasenovac – Jadovno, jer su komunisti zbog viših ciljeva napravili nivelaciju zločina i zločinaca.

„Zbog toga istraživanja koja se vrše 70 godina od dešavanja u tim logorima ne mogu dati rezultat kakav su mogli dati neposredno nakon Drugog svjetskog rata“, rekao je Pavlović.

On je naglasio da nikada nisu precizno popisane žrtve kompleksa ustaških logora Jadovno – Gospić.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /RS/ Rajko Kuzmanović istakao je da zločin nikada ne zastarijeva i da istorijske činjenice ne tamne.

„Postojalo je mnogo stratišta u Drugom svjetskom ratu, ali su nažalost postojale i određene snage u bivšoj Jugoslaviji koje su htjele obilježiti najveća stratišta Srba, Jevreja i Roma, dok za ostala nisu htjeli na da čuju. Zbog toga je veoma važno održavanje današnje konferencije kako bi se govorilo o istini i istorijskim činjenicama“, rekao je Kuzmanović.

Savjetnik predsjednika RS Arie Livne rekao je da se kasni u istraživnju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu i da se ta greška ne može ispraviti.

„Svijet je danas zauzet sasvim drugim stvarima, a žrtve Drugog svjetskog rata su ostavili nama. Moramo se potruditi da naša omladina sazna šta se dešavalo na ovim prostorima“, dodao je Livne.

Savjetnik predsjednika Srbije Mlađan Đorđević istakao je da predsjednik Boris Tadić i Vlada Srbije podržavaju ovu međunarodnu konferenciju.

„Želimo da se na ovoj konferenciji čuju riječi istine, jer zločin koji se dogodio u ovim logorima mora biti otkriven“, rekao je Đorđević, potvrdivši da će Tadić u nedjelju, 26. juna, prisustvovati parastosu žrtvama ovog logora i skupu povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno i sedam decenija od stradanja.

Istoričar Rafael Israeli naglasio je da se o istini treba govoriti i da se ne smiju zaboraviti zločini počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima.

„U Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima se stvorila strahovita mržnja prema pripadnicima ovih naroda i otvoreno se krenulo u njihovo potpuno uništenje. O tome moraju znati sadašnje, ali i generacije koje dolaze, jer se istorija na ovim prostorima ne smije zaboraviti“, rekao je Israeli.

Za samo 132 dana sa područja NDH u ove logore dovedeno je 42 246 muškaraca, žena i djece od kojih je na monstruozan način ubijeno 40 123, a među žrtvama bilo je 38 010 Srba, 1 999 Jevreja i 88 Hrvata.

U nedjelju, 26. juna, nad jamama u Jadovnu u 12.00 časova biće služen parastos žrtvama ovog logora i održan skup povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno i sedam decenija od stradanja.

Ovom činu prisustvovaće predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović.

Na konferenciji učestvuju domaći i strani eksperti za genocid koji će govoriti o zločinima koji su tokom Drugog svjetskog rata počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Međunarodna konferencija, koju su pomogli Vlada RS, Akademija nauka i umjetnosti RS, grad Banjaluka i Ministarstvo vjera Srbije, biće zatvorena sutra.

Izvor: RTV BN

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: