Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

О антифашизму на примеру Немачке

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/antifasizam-nemacka.jpg

Београд – У суботу ће се у КЦ Рекс пдржати семинар о разумевању и практиковању антифашизма, кроз разматрање процеса денацификациjе у послератноj Немачкоj.

На семинару ће излагати историчари и активисти коjи се баве овим темама, радећи на развиjању свести о историjи антифашизма као и самог процеса денацификациjе, његовог спровођења и исхода, посебно у циљу спречавања релативизациjе научно утврђених извора настанка, развитка и праксе како историjске тако и актуелних фашистоидних и фашистичких идеологиjа.

“Званична прича о “ускрснућу” Немачке после потпуног пораза у Другом светском рату каже да су шок изгубљеног рата, тотално разарање чак и властите земље, гнусни злочини нациста – коjи су накнадно самовољно одвоjени од немачког народа – земљу одмах претворили у демократску заjедницу у коjу су се савршено уклопили чак и саборци нациста“, навео jе Фриц Биршел, jедан од учесника семинара.

Денацификациjа jе назив за програм коjи су након Другог светског рата осмислили западни савезници, а коjи jе требало да представља организовани напор да се национал-социjализам, немачка вариjанта фашизма, искорени из немачког друштва, културе, правног система, jавности, економиjе и политике, да се демонтираjу нацистичке структуре утицаjа, идеологиjе, управљања и моћи, као и да се из jавног живота одстране и судски процесуираjу поjединци коjи су осмишљавали или активно учествовали у нацистичком систему, без обзира да ли су били бирократе, идеолози или извршиоци.

“У годинама непосредно након рата проjекат денацификациjе спровођен jе и кроз документарне и игране филмове коjи су приказивани широм Немачке, али врло брзо се поjављуjу критички филмови коjи доводе у питање опсег, домете и намере денацификациjе“, наводи Тадеj Курепа.

Данас знамо да jе такозвана денацификациjа у наjвећоj мери била параван за легалистичко ослобађање од сваке одговорности стотина хиљада људи уплетених у нацистички систем, а по наjвише крупног капитала коjи jе одиграо огромну улогу у успону нацизма, као и културне и политичке елите, а у склопу консолидациjе нове “демократске” Западне Немачке коjоj jе била намењена битна улога у Хладном рату.

Овакав исход процеса денацификациjе већ годинама, у наjшироj политичкоj, економскоj и културноj сфери Европе отвара тему историjског и актуелног разумевања антифашистичке идеологиjе, политике и праксе, како у земљама и друштвима у коjима jе историjски фашизам постигао потпуни развоj тако и у земљама и друштвима коjе имаjу другачиjа историjска, али и актуелна искуства.

Семинар почиње у 16.00, а за више информациjа посетите саjт КЦ Рекс.

Извор: Б92

 

Везане виjести:

Хрватски антифашизам преко Дражине кокарде 

СВОЈАТАЊЕ СРПСКОГ АНТИФАШИЗМА 

Др Момчило Диклић: АНТИФАШИЗАМ У ХРВАТСКОЈ 

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: