fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Novosti“ u Starom Grackom sa napadnutim Srbima: Postavljaju nam mine na groblju!

Reporteri „Novosti“ u Starom Grackom, čiji su meštani opet bili na meti Albanaca

Porodica Matović ispred svoje kuće
Porodica Matović ispred svoje kuće

Već 19 godina dani su nam okovani strahom. Samo je pitanje kada će i na koga nasrnuti. Nadali smo se da će bar decu poštedeti. A evo, i na bebu su udarili… I umesto da se odgovorni kazne, mi sad strepimo od dalje odmazde.

Ovako, posle još jednog napada koji su im priredili Albanci, govore, za „Novosti“, žitelji Starog Grackog, koji skoro dve decenije čekaju kaznu za ubistvo 14 njihovih komšija – žetelaca. To mesto, nedaleko od Lipljana, u sredu uveče je ponovo bilo poligon za iživljavanje nad Srbima.

Direktna meta ovoga puta bili su članovi porodice Matović, iz koje su povređeni braća Milivoje (22) i Milutin (30) i njegova supruga Sanja (26) i petomesečna beba. Svi su i dalje u šoku zbog napada koji se dogodio u sredu predveče, na igralištu u centru sela.

– Moja snaha Sanja, kao i svake večeri, bila je sa petomesečnim sinom Andrejem kod igrališta, gde su se njena Milica (5) i Petar (9) igrali sa ostalom srpskom decom – prepričava nam Milivoje Matović. – Na obližnjem poligonu, gde smo svojevremeno igrali fudbal, igrala su se Albanci. Lopta je u jednom trenutku preskočila žicu poligona, a albanski mladić koji je pošao po nju gurnuo je mog bratanca Petra, koji je vozio bicikl. Moja snaha je zapitala mladića zašto joj dira sina, a on je počeo najgnusnije da je vređa.

Ona je poslala dete kući da pozove policiju, koja je ubrzo došla. Ali umesto raspleta, usledila je drama. Desetak albanskih mladića, koji su igrali fudbal, započeli su prepirku s kosovskom policijom i bili su spremni i za fizički okršaj.

– Tada je došao i moj brat Milutin, a jedan albanski mladić od dvadesetak godina udario ga je pesnicom u potiljak. Video sam gužvu i prišao im, pokušavajući da povučem brata, ali me je jedan od policajaca isprskao biber-sprejom. Ošamutio sam se, jedva sam disao… A onda su sprejom poprskali i snahu koja je držala bratanca – svedoči Milivoje.

Sanja Matović sa sinom
Sanja Matović sa sinom

On, njegova snaha i beba prevezeni su u Hitnu službu u Gračanici, dok su Milutin i Albanac koji ga je udario odvezeni u policijsku stanicu.

– Pustili su brata posle saslušanja – nastavlja Milivoje.

– A taj Albanac koji ga je udario, mojih godina, Fljorim Sinani, i ranije nam je pravio probleme. Otkako su se pre nekoliko godina doselili u naše selo ponaša se bahato – zaključuje Milivoje.

Žitelji Starog Grackog s kojima smo razgovarali iz straha ne žele da se slikaju. Kažu da su ih poslednji događaji dodatno uznemirili. Pričaju da Albanci poslednjih godina grade velelepne kuće, da se sve više njih doseljava i da ih stežu u obruč.

A u kakvoj atmosferi Srbi žive najbolje se vidi u vreme velikih hrišćanskih praznika.

– Stalno nam postavljaju mine na seoskom groblju, a u blizini su napravili bazen sa svim mogućim spravama. Odatle, kad krenemo na groblje na Zadušnice, namerno pojačaju muziku. Da uznemire i naše pokojne. Mi se jedino uzdamo u Božju pomoć, jer do one zemaljske teško možemo doći – kažu nam ogorčeni meštani Starog Grackog.

Milivoje Matović na mestu napada
Milivoje Matović na mestu napada

NEMA KAZNE ZA UBISTVO ŽETELACA

Predsednik Srba u ovom selu Zoran Ćirković ističe da su o incidentu, osim kosovske policije, obavešteni i OEBS, Kfor… Žitelji ovog mesta poručuju da ne veruju da će međunarodna zajednica reagovati na napade Albanaca i da će ih zaštititi. Oni ukazuju da skoro dve decenije čekaju da budu kažnjeni odgovorni za ubistvo 14 Srba žetelaca, od kojih je najmlađi Novica Janićijević za koji dan trebao da proslavi punolotstvo.

Autor: Dragana Zečević

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Albanci napali pravoslavnog sveštenika nedaleko od Kline

Novi napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji

Albanci napali srpsku decu u Starom Grackom; Povređene žena i šestomesečna beba

Albanci kamenovali Srbe: Traktorima i bagerima blokirali crkvu kod Kline, teško povređen mladić (FOTO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: