Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Albanci kamenovali Srbe: Traktorima i bagerima blokirali crkvu kod Kline, teško povređen mladić (FOTO)

Više desetina Albanaca koji su i vozilima sa tri strane blokirali prilaze crkvi, oko podneva posedali su u crkvenom dvorištu ne dozvoljavajući kosovskim policajcima da ih pomere

Foto: D. Zečević, Povređeni Radosav Kizić
Foto: D. Zečević, Povređeni Radosav Kizić

Više desetina Albanaca, koji su blokirali prilaz crkvi Svete trojice u Petriču kod Kline kamenovali su Srbe, kojima su kosovski specijalci omogućili prilaz svetinji, prilikom čega je teže povređen Radosav Kizić (22). Njega je kamenica pogodila u glavu i sproveden je u pećku bolnicu, a u incidentu su povređeni i njegov rođeni brat Nemanja (20), kao ipredsednik privremenog organa Kline Božidar Šarković.

Srbi su se vratili u automobile i čekaju da ih kosovska policija sprovede do obližnjeg sela Vidonje gde planiraju da organizuju slavski ručak.

Ranije tokom dana je više desetina Albanaca, koji su i vozilima sa tri strane blokirali prilaze crkvi, oko podneva posedalo su u crkveno dvorištu ne dozvoljavajući kosovskim policajcima da ih pomere. Zbog nemogućnosti da uđu u crkveno dvorište, tridesetak raseljenih Srba uputilo se potom ispred stanice policije u Klini odakle su u pratnji desetak policijskih vozila i specijalnih snaga policije krenuli put crkve u Petriču.

Albanci i dalje ne žele da se pomere, već su mnogi od njih posedali oko temelja porušene svetinje kojoj i dalje ne možemo da priđemo – kaže predsednik privremenog organa Kline Božidar Šarković koji se nada da će specijalne jedinice kosovske policije uspeti da sklone okupljene Albance i raseljenim Srbima omogućiti da obeleže seosku slavu iako je svih oko 250 Srba iz sela proterano 1999 godine.

Namera Albaanca, po mišljenju proteranih Srba, jeste da ih onemoguće da se vrate svojim ognjištima pogotovu što im već gotovo 19 godina koriste imanja i svu imovinu. Inače, u selu petrič kod Kline od Srba ostala je samo baka Kata Grujić koja se gotovo svakodnevno nalazi na meti lopova.

KAMENOVANA AMBULANTA U SUVOM DOLU

Ambulanta u srpskom delu Suvog dola, koji se nalazi na par kilometara od Kosovske Mitrovice ponovo se našla na meti nepoznatih napadača. U noći između nedelje i ponedeljka, kamenicama su polomljena stakla na ulaznim vratima i prozor na ordinaciji, a napadači, kao i u prethodnih nekoliko napada, nisu pronađeni.

– Naša ambulanta u Suvom dolu, u kojoj pet dana u nedelji odriniraju lekar i medicinska sestra, često je na meti vandala koji uvek ostaju neotkriveni i nekažnjeni. Poslednji napad desio se februara meseca ove godine, ali su naše prostorije u ovom multietničkom selu bile meta i ranijih godina – kaže za „Novosti“ direktor Doma zdravlja u severnoj Kosovskoj Mitrovici doktor Mirjana Gvozdić.

Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji koja je obavila uviđaj, a istraga je u toku.

Autor: D. Z. – I. R.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: