fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Novo lice portala Prebilovci-selo na Internetu

Sajt_noviPrebilovci-selo na internetu http://www.prebilovci.net na globalnoj mreži prvi put pojavio se o Savindanu 2006. godine. U proteklom skoro desetogodišnjem periodu uporno i strpljivo podizano je selo na internetu. Pažljivo je praćena obnova naselja iz kojeg je u minulom ratu stanovništvo protjeramo, kuće zapaljene a hram sravnjen sa zemljom. Prikupljane su i publikovane stare fotografije, od kojih neke imaju izuzetnu istorijsku vrijednost, nastajale su i objavljivane nove fotografije koje i sa vremnske distance od desetak godina imaju posebnu vrijednost. Sakupljani su i objavljivani novinski članci, naučni, knjižnjvni i publicistički radovi o selu. Godinama pratili smo dizanje sela iz pepela i Božiju službu pod vedrim nebom i nad otvorenim grobom koji se nalazio u kripti razrušenog hrama. Zavičajni portal pratio je izgradnju obnovljenog hrama. Fotografija mjesta iz 2006. godinegdje je nekad bio hram koji je obnovljen neuporediva je sa fotografijama tog istog mjesta iz avgusta 2015. godine.

Može se slobodno reći da je zavičajna stranica ovog mučeničkog naselja izrasla u jednu od respektabilnijih stranica srpskih naselja na globalnoj mreži. Uzimaju je kao izvor podataka autori ozbiljnijih televizijskih emisija na temu rata, dok se autorski tekstovi sve većeg broja saradnika često prenose na drugim internet stranicama.

Od prvog avgusta 2015. godine Prebilovci-selo na internetu dobili su novi, savremeniji, izgled. Redizajnirali su ga programeri internet stranica češkog mjesta Lidice sa kojim je u petak 12. juna 2015. godine potpisan Memorandum o saradnji dva mjesta čiji su stanovnici surovo stradali u Drugom svjetskom ratu. U Lidicama pogrom njemačkih nacista nije preživjelo 63 odsto od 320 stanivnika dok su u Prebilovcima od oko 1000 mješana ustaše NDH, na 48 različitih mjesta a najviše u jami Golubinki kod Šurmanaca, svirepo likvidirale više od 800 stanovnika. O nesagledivoj širini i dubini zločina u Prebilovcima svjedoči i podatak da je tada zatrto 36 ognjišta i 54 porodice. Nedužne žrtve Lidica i Prebilovaca dobile su veličanstvene spomenike. U Lidicama je to spomen park sa bronzanim statuama njegovih žitelja a u Prebilovcima je to najljepši i jedinstven hram u svekolikom pravoslavlju, hram Vaskrsenja Hristovog koji će biti osvještan 8. avgusta sa početkom u 8.00 časova. Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje dvadesetak vladika i oko 200 sveštenika.

Novi izgled zavičajnog portala ovog hercegovačkog sela jedan je od prvih konkretnih rezultata saradnje sa Lidicama i praškim udruženjem Luka Prag. Idejni tvorac projekta je Veso Đorem, grafička rješenja djelo su češkog tima koji je predvodio Patrik Svoboda dok je ostatak obimnog posla uradio vebmaster Marko Đerić. Trenutno, dostupno je ćirilično izdanje. U najskorije vrijeme treba da se pojavi obimna građa i u latiničnom izdanju. Neće, kao i do sada, izostati ni englesko izdanje u kojem će se pojaviti jedan broj značajnijih tekstova.

Izvor: Prebilovci-selo na Internetu

 

Vezane vijesti:

Prebilovci – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: