Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Новинарка Јована Јовановић Кулаш из Хрватске: Писање о положају Срба у Хрватској не може бити у потпуности објективно

Овогодишња студијска пракса у београдским редакцијама за новинаре из региона, коју је организовало Удружење новинара Србије (УНС) у сарадњи са Министарством спољних послова – Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, окупила је у Београду седам новинара и представника организација Срба у региону.

Јована Јовановић Кулаш
Јована Јовановић Кулаш

Међу њима је и сарадница часописа „Српско коло“ из Загреба Јована Јовановић Кулаш.

Осим што пише за „Српско коло“, Јована је магистар драмске педагогије, а тренутно је на докторским студијама књижевности, изведбене уметности, филма и културе у Хрватској.

„’Српско коло’ се штампа у Србији, на ћирилици, са ијекавским наречјем. Новине излазе последњих годину дана,  у тиражу од 25.000 примјерака. Тираж часописа на српском језику који се штампају у Хрватској је скроман и углавном их финансира Република Хрватска. Чињеница је да док год извор финансија зависи од државе, ни писање о стању у Хрватској и положају Срба не може бити у потпуности објективно. Све је више медија, па им је самим тим утицај мањи, али упркос томе држава и даље издашно финансира то шаренило мало корисних или чак бескорисних неусаглашених издања”, рекла је за УНС Јована Кулаш.

Она додаје да се часопис „Српско коло” бави пороблемима Срба из Хрватске, Републике Српске, Косова и Метохије, Црне Горе и да редакција тренутно ради на покретању веб портала.

„Пракса и обука у УНС-у ће ми свакако много значити у будућем раду. Упознали смо се са начином рада УНС-а и редакција, производњом вијести, специфичностима веб новинарства, креирањем мултимедијалних садржаја и постављања на сајт. Обзиром да ће свак моћи бесплатно преузети свој веб сајт који је креирао на обуци и више сам него задовољна”, каже Кулаш.

Новинари и представници организација који су изабрани на конкурсу за десетодневну студијску праксу, у УНС-у су слушали су предавања о веб новинарству, организована им је обука за рад у Вордпресу (WордПресс) и Џумли (Јоомла), а обишли су и онлајн редакције традиционалних медија. Колеге ће присуствовати и Седмој медијској конференцији дијаспоре и Срба у региону.

Јована Кулаш у Београду је на пракси била у редакцијама листа „Вечерње новости” и Радио-телевизије Србије.

„Посебно морам истаћи љубазност двије даме, главне уреднице веб портала ‘Вечерњих новости’ Драгане Миловановић, срећан је ко оде код ње на праксу, и водитељке програма за дијаспору са РТС-а Тање Адамовић. Обе их краси изузетна  професионалност, срдачност и надасве жеља да се човјек што пријатније осјећа у њиховим редакцијама”, навела је Јована.

Извор: УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА СРБИЈЕ

Везане вијести:

Ојачати онлајн капацитете удружења Срба у дијаспори и региону

Бесплатно читајте новине „Српско коло“

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: