Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Novi Sad – Projekcija filma „Irodovi sinovi“

U Gradskoj biblioteci, ulica Dunavska 1, Novi Sad, u sredu 15. maja 2019. godine, u 19 časova, biće održana projekcija filma „Irodovi sinovi“ u produkciji Fondacije „Prijatelj Božiji“.

O filmu će govoriti autor scenarija, publicista Hadži Bratislav Nikolić.

Pozdravna reč:

Batrić Ćalović, zamenik predsednika Udruženja „Obilić 1912-1918 “ Novi Sad.

Organizatori proekcije filma su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca „Obilić 1912-1918“ Novi Sad i Gradska biblioteka u Novom Sadu.
Voditelj programa će biti Vesna Živković, urednik kulturnog programa Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Film „Irodovi sinovi“ je dokumentarno-analitička priča o genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koji je kroz minule decenije prikrivan, izlagan političkom embargu, zabranama i cenzuri. Nigde u svetu nije zabeležen ni jedan primer postojanja logora smrti za decu osim u NDH.

Zato film posebnu pažnju obraća stradanju dece, baveći se uzrocima ovog svirepog zločina, otkrivajući istovremeno njegovu dubinu, ulogu rimokatoličke crkve, ali i onoga ko je decenijama bio čuvar ove strašne tajne i kraških jama.

„Irodovi sinovi“ je priča o dvostrukoj tragediji nevinih Srba: prvi put umorenih ustaškim noževima, kamama i srbosecima u Pavelićevoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, drugi put našim zaboravom, nemarom i nezainteresovanošću u Titovoj komunističkoj Jugoslaviji.

Ulaz slobodan

Imejl: srpskidobrovoljci.ns.1912.1918@gmail.com

Veb-sajt: http://srpskidobrovoljcins1912-1918.org/

Fejsbuk: Udruženje dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca – Novi Sad

Izvor: Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca – Obilić 1912-1918 – Novi Sad

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top