Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Novi Sad – Projekcija filma „Irodovi sinovi“

U Gradskoj biblioteci, ulica Dunavska 1, Novi Sad, u sredu 15. maja 2019. godine, u 19 časova, biće održana projekcija filma „Irodovi sinovi“ u produkciji Fondacije „Prijatelj Božiji“.

O filmu će govoriti autor scenarija, publicista Hadži Bratislav Nikolić.

Pozdravna reč:

Batrić Ćalović, zamenik predsednika Udruženja „Obilić 1912-1918 “ Novi Sad.

Organizatori proekcije filma su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca „Obilić 1912-1918“ Novi Sad i Gradska biblioteka u Novom Sadu.
Voditelj programa će biti Vesna Živković, urednik kulturnog programa Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Film „Irodovi sinovi“ je dokumentarno-analitička priča o genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koji je kroz minule decenije prikrivan, izlagan političkom embargu, zabranama i cenzuri. Nigde u svetu nije zabeležen ni jedan primer postojanja logora smrti za decu osim u NDH.

Zato film posebnu pažnju obraća stradanju dece, baveći se uzrocima ovog svirepog zločina, otkrivajući istovremeno njegovu dubinu, ulogu rimokatoličke crkve, ali i onoga ko je decenijama bio čuvar ove strašne tajne i kraških jama.

„Irodovi sinovi“ je priča o dvostrukoj tragediji nevinih Srba: prvi put umorenih ustaškim noževima, kamama i srbosecima u Pavelićevoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, drugi put našim zaboravom, nemarom i nezainteresovanošću u Titovoj komunističkoj Jugoslaviji.

Ulaz slobodan

Imejl: srpskidobrovoljci.ns.1912.1918@gmail.com

Veb-sajt: http://srpskidobrovoljcins1912-1918.org/

Fejsbuk: Udruženje dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca – Novi Sad

Izvor: Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca – Obilić 1912-1918 – Novi Sad

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top