fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NOVI SAD: OTVARANjE IZLOŽBE „MOJE JADOVNO“

Pozivamo Vas da nam se pridružite na otvaranju izložbe «Moje Jadovno» , u četvrtak, 10. januara 2013. u 19.00 časova u Kulturnom centru Novog Sada, klub tribina mladih, Katolička porta 5.

Izložba će biti postavljena do 28. januara 2013.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/img_003(1).jpg

Prva izložba 71 godinu nakon velikog stradanja Srba i Jevreja u kompleksu logora smrti NDH Jadovno-Gospić-Pag, biće postavljena u Kulturnom centru Novog Sada.

Posjetioci izložbe , za koje pretpostavljamo da ne znaju gotovo ništa o veličini i  brutalnosti zločina u pomenutom kompleksu logora, dobiće priliku da se upoznaju sa  svim značajnim aspektima jadovničkog stradanja Srba i Jevreja. Ova izložba pored informativno-izložbenog karaktera ima i istraživački karakter u obimu u kojem je to metodološki moguće u radu sa ovakvom vrstom istorijskih izvora i istovremeno je putokaz kako se uopšteno sa vizuelnog stanovišta pristupa memorijalizaciji značajnih događaja, koji karakterno određuju identitetsko-sudbinske determinante jednog kolektiviteta.

Izložba je istovremeno i predmet stalne interakcije prošlosti i ljudi koji se njome bave sa naučnog stanovišta, ali i prosječno-informisanog posmatrača. „Zato su nam reakcije i odjeci izložbe veoma značajni“ , navode organizatori iz Udruženja studenata istorije ,, Dr Milan Vasić“ i Udruženja Jadovno 1941. Upravo ta interakcija stvara jednu novu dimenziju izložbe koja će sa novim mjestima izlaganja donijeti i nove  reakcije i odraze, koji su sastavani dio nastojanja da se u stručnu i javnost uopšte unese premisa o značaju formiranja kolektivnog pamćenja na stradale pretke,kao i pravilan društveni odnos prema njegovanju uspomene na njih.

Posljednje poruke žrtava sa puta na gubilište, njihove prijeratne fotografije, ali i fotografije  preživjelih članova njihovih porodica sklopljene u jedinstvene životne priče opominju nas da je čovjek kao ličnost i njegova porodica, nažalost osnovna jedinka ovog strašnog zločina, kojoj moramo posvetiti najveću pažnju, da se, između ostalog, ovakavi zločini više ne bi ponovili. Zločin genocida i Holokausta u NDH, svakako, je imao i svoju ideološku pripremu kao prethodnicu i ona zauzima jedan značajan dio u izložbenoj koncepciji, kao i vrijeme poslije zločina u bivšoj Jugoslaviji, gdje možemo vidjeti jedan ideološki i dnevno-politički neadekvatan odnos društva prema stradalima i njihovim potomcima.

Ovo su samo neki od više dijelova koji čine izložbenu postavku „Moje Jadovno“ kao cjelinu i koji se najbolje „prežive“ i saosjete prilikom posjete i pregleda izložbe. Jadovno nikako nije ni po svom obimu, ni po karakteru lokalno stratište, pa tako  i ova izložba  „kreće na put“, prvo u Novi Sad i Beograd a kasnije i do nekih drugih regionalnih destinacija, iza kojih će kako je planirano, doći na red i one međunarodne, jer je jadovnička žrtva ovakav pristup svakako zaslužila.

Autori: Predrag Lozo, Dragoslav Ilić, dr Dušan Bastašić 

Organizatori izložbe: Udruženje građana Jadovno 1941. Banja Luka i Kulturni centar Novog Sada 

entar Novog Sada 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/naslovna-katalog001.jpg

Prelistajte katalog izložbe «Moje Jadovno»

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/vlada-srbije-ministarstvo-vera-i-dijaspore.png Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva vera i dijaspore Vlade Republike Srbije.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/cc_log3.gif This research project/publication has been supported by a grant from the Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/logo-adeco.png Posebna zahvalnost preduzeću „ADECO“ d.o.o. Novi Sad

 

Vezane vijesti :

OTVORENA IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“

Izložba Moje Jadovno

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: