Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

NOVI SAD: OTVARANjE IZLOŽBE “MOJE JADOVNO”

Datum objave: četvrtak, 3 januara, 2013
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Pozivamo Vas da nam se pridružite na otvaranju izložbe «Moje Jadovno» , u četvrtak, 10. januara 2013. u 19.00 časova u Kulturnom centru Novog Sada, klub tribina mladih, Katolička porta 5.

Izložba će biti postavljena do 28. januara 2013.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/img_003(1).jpg

Prva izložba 71 godinu nakon velikog stradanja Srba i Jevreja u kompleksu logora smrti NDH Jadovno-Gospić-Pag, biće postavljena u Kulturnom centru Novog Sada.

Posjetioci izložbe , za koje pretpostavljamo da ne znaju gotovo ništa o veličini i  brutalnosti zločina u pomenutom kompleksu logora, dobiće priliku da se upoznaju sa  svim značajnim aspektima jadovničkog stradanja Srba i Jevreja. Ova izložba pored informativno-izložbenog karaktera ima i istraživački karakter u obimu u kojem je to metodološki moguće u radu sa ovakvom vrstom istorijskih izvora i istovremeno je putokaz kako se uopšteno sa vizuelnog stanovišta pristupa memorijalizaciji značajnih događaja, koji karakterno određuju identitetsko-sudbinske determinante jednog kolektiviteta.

Izložba je istovremeno i predmet stalne interakcije prošlosti i ljudi koji se njome bave sa naučnog stanovišta, ali i prosječno-informisanog posmatrača. „Zato su nam reakcije i odjeci izložbe veoma značajni“ , navode organizatori iz Udruženja studenata istorije ,, Dr Milan Vasić“ i Udruženja Jadovno 1941. Upravo ta interakcija stvara jednu novu dimenziju izložbe koja će sa novim mjestima izlaganja donijeti i nove  reakcije i odraze, koji su sastavani dio nastojanja da se u stručnu i javnost uopšte unese premisa o značaju formiranja kolektivnog pamćenja na stradale pretke,kao i pravilan društveni odnos prema njegovanju uspomene na njih.

Posljednje poruke žrtava sa puta na gubilište, njihove prijeratne fotografije, ali i fotografije  preživjelih članova njihovih porodica sklopljene u jedinstvene životne priče opominju nas da je čovjek kao ličnost i njegova porodica, nažalost osnovna jedinka ovog strašnog zločina, kojoj moramo posvetiti najveću pažnju, da se, između ostalog, ovakavi zločini više ne bi ponovili. Zločin genocida i Holokausta u NDH, svakako, je imao i svoju ideološku pripremu kao prethodnicu i ona zauzima jedan značajan dio u izložbenoj koncepciji, kao i vrijeme poslije zločina u bivšoj Jugoslaviji, gdje možemo vidjeti jedan ideološki i dnevno-politički neadekvatan odnos društva prema stradalima i njihovim potomcima.

Ovo su samo neki od više dijelova koji čine izložbenu postavku „Moje Jadovno“ kao cjelinu i koji se najbolje „prežive“ i saosjete prilikom posjete i pregleda izložbe. Jadovno nikako nije ni po svom obimu, ni po karakteru lokalno stratište, pa tako  i ova izložba  „kreće na put“, prvo u Novi Sad i Beograd a kasnije i do nekih drugih regionalnih destinacija, iza kojih će kako je planirano, doći na red i one međunarodne, jer je jadovnička žrtva ovakav pristup svakako zaslužila.

Autori: Predrag Lozo, Dragoslav Ilić, dr Dušan Bastašić 

Organizatori izložbe: Udruženje građana Jadovno 1941. Banja Luka i Kulturni centar Novog Sada 

entar Novog Sada 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/naslovna-katalog001.jpg

Prelistajte katalog izložbe «Moje Jadovno»

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/vlada-srbije-ministarstvo-vera-i-dijaspore.png Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva vera i dijaspore Vlade Republike Srbije.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/cc_log3.gif This research project/publication has been supported by a grant from the Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/logo-adeco.png Posebna zahvalnost preduzeću „ADECO“ d.o.o. Novi Sad

 

Vezane vijesti :

OTVORENA IZLOŽBA “MOJE JADOVNO”

Izložba Moje Jadovno

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top