Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

НОВИ ДОКАЗИ ОДБРАНЕ У СЛУЧАЈУ СРЕБРЕНИЦА

Датум објаве: уторак, 6 марта, 2012
Објављено у Подриње
Величина слова: A- A+

sud-bih.jpg

САРАЈЕВО, 6. МАРТА (СРНА) – Свjедок Ибран Мустафић понудио jе пред Судом БиХ нови доказ у случаjу Сребреница тврњом да jе у раздваjању цивила од воjника на пункту у Поточарима љета 1995. године учествовало и троjе Бошњака.

“Свjедок jе чак рекао да су они /Бошњаци/ били ти коjи су говорили кога треба раздвоjити. Ако то ставимо у контекст тврдње одбране да jе постоjао списак потенциjалних починилаца ратних злочина са именима око 330 људи и да jе потпуно легитимна воjна активност извршити контролу ратних заробљеника да би се видjело да ли се међу њима криjе неки од ратних злочинаца, онда би оваj исказ итекако био у функциjи доказивања тезе одбране”, изjавио jе Срни адвокат одбране Миодраг Стоjановић.

На суђењу за ратне злочине у Сребреници, у предмету “Јевић и остали”, свjедок одбране Мустафић рекао jе да су у одваjању цивила и воjника на пункту у Поточарима, поред српских и холандских воjника, присуствовали и Несиб Манџић, Ћамила Омановић и Ибро Нухановић, коjи су претходно учествовали у преговорима у хотелу “Фонтана”.

Мустафић, аутор књиге “Планирани хаос”, поновио jе на суђењу у Сараjеву да jе злочин у Сребреници био планиран и за то jе окривио тадашње Предсjедништво БиХ и командну структуру Армиjе БиХ.

“Предсjедништво Републике БиХ и Генералштаб су жртвовали Сребреницу и читав живот ћу то доказивати”, поручио jе Мустафић.

Он jе потврдио да jе у Сребреницу хеликоптерима са хуманитарном помоћи достављана мунициjа и оружjе муслиманским воjницима, иако нису смjели бити наоружани након што jе Сребренице резолуциjом УН из 1993. проглашена демилитаризованом зоном.

Мустафић jе током свjедочења стао иза свега што jе навео у своjоj књизи, у коjоj jе описао масакр и покољ над сребреничким Србима под командом Насера Орића.

Он jе потврдио да jе 1995. године стигла наредба да се око заштићене зоне копаjу траншеjе, те да су Сребреницу тада напустили “повлаштени”.

“Након тога, коридор jе затворен”, рекао jе он и подсjетио на договор између Алиjе Изетбеговића и Била Клинтона да ће Америка бомбардовати српске положаjе ако у Сребреници буде убиjено 5000 муслимана.

Тужилаштво jе jуче саопштило да се у измиjењеноj оптужници за оваj предмет окривљенима на терет више не ставља саучесништво, већ помагање, али због неjасноћа судско виjеће jе наложило тужиоцу да у четвртак, 8. марта, достави конзистентну оптужницу коjа ће бити jасна и разумљива.

Адвокат Стоjановић рекао да jе његов брањеник Мендељев Ђурић био оптужен као саучесник у форми саизвршиоца, док у новоj оптужници не постоjи саучесништво, па не зна да ли му се ставља на терет да jе кривично дjело починио као подстрекач, помагач или саучесник.

“Неjасно jе и да ли jе Ђурићу измиjењеном оптужницом на терет стављена индивидуална или командна одговорност”, рекао jе Стоjановић и нагласио да ће, уколико у оптужници буду измиjењене правне квалификациjе, оптужени поново морати да се изjашњаваjу о кривици.

Према његовим риjечима, ова потпуно нова чињеница и околност баца другачиjе свjетло на све оно што се наводи у оптужници.

Вера Лазић, бранилац Душка Јевића, рекла jе да се новом квалификациjом њеном клиjенту, осим индивидуалне, приписуjе и командна одговорност, иако ниjе дозвољено проширивати оптужбе са лакшег на теже дjело.

Јевићу и Ђурићу суди се заjедно са Гораном Марковићем и Неђом Иконићем за учешће у присилном пресељењу бошњачког становништва с подручjа Сребренице, као и за убиству око 1 000 мушкараца у Кравици.

Према оптужници, Јевић jе био командант Центра за обуку на Јахорини Специjалне бригаде полициjе Републике Српске, Ђурић и Иконић били су командири чета, а Марковић командир вода.

Наставак суђења заказан jе за четвртак, 8. марта, када jе планирано да се одбране додатно изjасне о jединственоj оптужници.

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top