Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NOVI DOKAZI ODBRANE U SLUČAJU SREBRENICA

sud-bih.jpg

SARAJEVO, 6. MARTA (SRNA) – Svjedok Ibran Mustafić ponudio je pred Sudom BiH novi dokaz u slučaju Srebrenica tvrnjom da je u razdvajanju civila od vojnika na punktu u Potočarima ljeta 1995. godine učestvovalo i troje Bošnjaka.

„Svjedok je čak rekao da su oni /Bošnjaci/ bili ti koji su govorili koga treba razdvojiti. Ako to stavimo u kontekst tvrdnje odbrane da je postojao spisak potencijalnih počinilaca ratnih zločina sa imenima oko 330 ljudi i da je potpuno legitimna vojna aktivnost izvršiti kontrolu ratnih zarobljenika da bi se vidjelo da li se među njima krije neki od ratnih zločinaca, onda bi ovaj iskaz itekako bio u funkciji dokazivanja teze odbrane“, izjavio je Srni advokat odbrane Miodrag Stojanović.

Na suđenju za ratne zločine u Srebrenici, u predmetu „Jević i ostali“, svjedok odbrane Mustafić rekao je da su u odvajanju civila i vojnika na punktu u Potočarima, pored srpskih i holandskih vojnika, prisustvovali i Nesib Mandžić, Ćamila Omanović i Ibro Nuhanović, koji su prethodno učestvovali u pregovorima u hotelu „Fontana“.

Mustafić, autor knjige „Planirani haos“, ponovio je na suđenju u Sarajevu da je zločin u Srebrenici bio planiran i za to je okrivio tadašnje Predsjedništvo BiH i komandnu strukturu Armije BiH.

„Predsjedništvo Republike BiH i Generalštab su žrtvovali Srebrenicu i čitav život ću to dokazivati“, poručio je Mustafić.

On je potvrdio da je u Srebrenicu helikopterima sa humanitarnom pomoći dostavljana municija i oružje muslimanskim vojnicima, iako nisu smjeli biti naoružani nakon što je Srebrenice rezolucijom UN iz 1993. proglašena demilitarizovanom zonom.

Mustafić je tokom svjedočenja stao iza svega što je naveo u svojoj knjizi, u kojoj je opisao masakr i pokolj nad srebreničkim Srbima pod komandom Nasera Orića.

On je potvrdio da je 1995. godine stigla naredba da se oko zaštićene zone kopaju tranšeje, te da su Srebrenicu tada napustili „povlašteni“.

„Nakon toga, koridor je zatvoren“, rekao je on i podsjetio na dogovor između Alije Izetbegovića i Bila Klintona da će Amerika bombardovati srpske položaje ako u Srebrenici bude ubijeno 5000 muslimana.

Tužilaštvo je juče saopštilo da se u izmijenjenoj optužnici za ovaj predmet okrivljenima na teret više ne stavlja saučesništvo, već pomaganje, ali zbog nejasnoća sudsko vijeće je naložilo tužiocu da u četvrtak, 8. marta, dostavi konzistentnu optužnicu koja će biti jasna i razumljiva.

Advokat Stojanović rekao da je njegov branjenik Mendeljev Đurić bio optužen kao saučesnik u formi saizvršioca, dok u novoj optužnici ne postoji saučesništvo, pa ne zna da li mu se stavlja na teret da je krivično djelo počinio kao podstrekač, pomagač ili saučesnik.

„Nejasno je i da li je Đuriću izmijenjenom optužnicom na teret stavljena individualna ili komandna odgovornost“, rekao je Stojanović i naglasio da će, ukoliko u optužnici budu izmijenjene pravne kvalifikacije, optuženi ponovo morati da se izjašnjavaju o krivici.

Prema njegovim riječima, ova potpuno nova činjenica i okolnost baca drugačije svjetlo na sve ono što se navodi u optužnici.

Vera Lazić, branilac Duška Jevića, rekla je da se novom kvalifikacijom njenom klijentu, osim individualne, pripisuje i komandna odgovornost, iako nije dozvoljeno proširivati optužbe sa lakšeg na teže djelo.

Jeviću i Đuriću sudi se zajedno sa Goranom Markovićem i Neđom Ikonićem za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice, kao i za ubistvu oko 1 000 muškaraca u Kravici.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske, Đurić i Ikonić bili su komandiri četa, a Marković komandir voda.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 8. marta, kada je planirano da se odbrane dodatno izjasne o jedinstvenoj optužnici.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: