Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Novi dokazi o masovnim grobnicama u Jasenovcu

Novootkrivene fotografije koncentracionog logora Jasenovac iz vazduha, koje je snimio američki pilot u januaru 1945. godine, ključni su dokaz razmjera zločina u ovom logoru, ali i pokušaja ustaških zločinaca da sakriju tragove.

POGLEDAJTE VIDEO!

Fotografije je, sasvim slučajno, otkrio hrvatski istoričar Goran Hutinec, a prvi ih je objavio hrvatski magazin Nacional.

Ovo je ujedno i snažan udarac pokušajima revizije istorije, odnosno negiranju zločina u Jasenovcu, poručuju stručnjaci.

Na fotografijama Jasenovca, koje je u arhivu Nacionalne zbirke vazdušnih fotografija u škotskom Edinburgu pronašao Hutinec, jasno se vide masovne grobnice i to na području Gradine, sa druge strane rijeke Save.

Vidljivo je i romsko groblje, ali i svi objekti u sklopu logora koji su kasnije srušeni i uništeni.

Svjesni da je rat izgubljen, ustaše su 1945. iz masovnih grobnica vadile leševe i spaljivale ih kako bi prikrili stravične zločine koje su napravili u tom logoru.

– Te snimke, iz januara 1945. godine, dokazuju da su na lokacijama za koje znamo bile masovne grobnice, ukazuju da su bile tamo već u to vrijeme. To onda pobija tvrdnje onih koji negiraju ustaške zločine u Jasenovcu, onih koji tvrde da su ljudi u tom logoru ubijani tek poslije rata, ističe Hutinec.

– To jedan napredak u utvrđivanja faktografskog stanja i to vrlo važan. To će demantovati sve dosadašnje insinuacije i faslifikacije na konto prostora Jasenovca. dodaje istoričar Svetozar Livada.

Da su ove fotografije snažan udarac pokušajima revizije istorije i zločina u Jasenovcu, smatra i Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja građana “Jadovno 1941”, koji godinama izvučava zločine u NDH. Smatra da ovakvih dokumenata ima još mnogo po svjetskim arhivima i da bi, nadležne institucije, trebalo aktivnije da rade na njihovom pronalasku.

– Čudno je da je prošlo 73 godine i tek sad ovo izađe u javnost. Zato kažem, formirati timove, poslati ih po arhivima, jer imam osjećaj da se sada piše ona istorija koju će učiti u školama, ne samo kod nas, nego i u Evropi, navodi Bastašić.

Bastašić kaže da je i sam, uz pomoć istoričara, pronašao brojne dokumente o ustaškim zločinima, koji su bili skoro zaboravljeni po svjetskim arhivima: “Podsjetilo me ovo na 2010. godinu, kada je udruženje Jadovno 1941. posredstvom prof. dr Gorana Latinovića, u Muzeju rata u Rimu pronašlo 200 dokumenata o stradanju, uglavnom na Pagu. Onda smo te dokumente poslali našim institucijama, ali i Jad Vašemu i Muzeju holokausta u Vašingtonu.”

Istoričar Goran Hutinec ove fotografije pronašao je slučajno u edinburškom arhivu, istražujući temu nelegalne gradnje u međuratnom Zagrebu. Kao što su slučajno pronađane, slučajno su i nastale, jer su predmet fotografisanja savezničkih aviona bili putevi, pruge, mostovi i slična infrastruktura.

Sedamesetih godina prošlog vijeka, na sličan način pronađeni su i snimci Aušvica, koji su pokazali kakva je bila struktura logora i na koji način su vršene likvidacije.

Izvor: RTRS

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Hvala veliko gospodine Bastasicu sto brinete o srpskim zrtvama. Da nije Vas, o njima ne bi imao ko da progovori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: