Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Novi dokazi o masovnim grobnicama u Jasenovcu

Datum objave: nedelja, 20 januara, 2019
Objavljeno u Video, Jasenovac
Veličina slova: A- A+
Novootkrivene fotografije koncentracionog logora Jasenovac iz vazduha, koje je snimio američki pilot u januaru 1945. godine, ključni su dokaz razmjera zločina u ovom logoru, ali i pokušaja ustaških zločinaca da sakriju tragove.

POGLEDAJTE VIDEO!

Fotografije je, sasvim slučajno, otkrio hrvatski istoričar Goran Hutinec, a prvi ih je objavio hrvatski magazin Nacional.

Ovo je ujedno i snažan udarac pokušajima revizije istorije, odnosno negiranju zločina u Jasenovcu, poručuju stručnjaci.

Na fotografijama Jasenovca, koje je u arhivu Nacionalne zbirke vazdušnih fotografija u škotskom Edinburgu pronašao Hutinec, jasno se vide masovne grobnice i to na području Gradine, sa druge strane rijeke Save.

Vidljivo je i romsko groblje, ali i svi objekti u sklopu logora koji su kasnije srušeni i uništeni.

Svjesni da je rat izgubljen, ustaše su 1945. iz masovnih grobnica vadile leševe i spaljivale ih kako bi prikrili stravične zločine koje su napravili u tom logoru.

– Te snimke, iz januara 1945. godine, dokazuju da su na lokacijama za koje znamo bile masovne grobnice, ukazuju da su bile tamo već u to vrijeme. To onda pobija tvrdnje onih koji negiraju ustaške zločine u Jasenovcu, onih koji tvrde da su ljudi u tom logoru ubijani tek poslije rata, ističe Hutinec.

– To jedan napredak u utvrđivanja faktografskog stanja i to vrlo važan. To će demantovati sve dosadašnje insinuacije i faslifikacije na konto prostora Jasenovca. dodaje istoričar Svetozar Livada.

Da su ove fotografije snažan udarac pokušajima revizije istorije i zločina u Jasenovcu, smatra i Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja građana “Jadovno 1941”, koji godinama izvučava zločine u NDH. Smatra da ovakvih dokumenata ima još mnogo po svjetskim arhivima i da bi, nadležne institucije, trebalo aktivnije da rade na njihovom pronalasku.

– Čudno je da je prošlo 73 godine i tek sad ovo izađe u javnost. Zato kažem, formirati timove, poslati ih po arhivima, jer imam osjećaj da se sada piše ona istorija koju će učiti u školama, ne samo kod nas, nego i u Evropi, navodi Bastašić.

Bastašić kaže da je i sam, uz pomoć istoričara, pronašao brojne dokumente o ustaškim zločinima, koji su bili skoro zaboravljeni po svjetskim arhivima: “Podsjetilo me ovo na 2010. godinu, kada je udruženje Jadovno 1941. posredstvom prof. dr Gorana Latinovića, u Muzeju rata u Rimu pronašlo 200 dokumenata o stradanju, uglavnom na Pagu. Onda smo te dokumente poslali našim institucijama, ali i Jad Vašemu i Muzeju holokausta u Vašingtonu.”

Istoričar Goran Hutinec ove fotografije pronašao je slučajno u edinburškom arhivu, istražujući temu nelegalne gradnje u međuratnom Zagrebu. Kao što su slučajno pronađane, slučajno su i nastale, jer su predmet fotografisanja savezničkih aviona bili putevi, pruge, mostovi i slična infrastruktura.

Sedamesetih godina prošlog vijeka, na sličan način pronađeni su i snimci Aušvica, koji su pokazali kakva je bila struktura logora i na koji način su vršene likvidacije.

Izvor: RTRS


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za Novi dokazi o masovnim grobnicama u Jasenovcu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top