Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nova ustaška provokacija: Logor za srpsku decu proglasili mestom za druženje!

Jastrebarsko, hrvatski grad u kome je za vreme Drugog svetskog rata bio jedini koncentracioni logor za decu u Evropi, sada je proglašen gradom „prijateljem dece“!?

JastrebarskoOvom gnusnom provokacijom Hrvatska je još jednom pokazala da se ne odriče ustaštva i da je bez imalo blama „zaboravila“ na 3.336 srpskih mališana koji su mučeni i zlostavljani u Jastrebarskom, kao i na 768 ubijenih!

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 7. marta  2016. godine.

Sagovornici Informera šokirani su činjenicom da je grad sa ovako krvavom istorijom dobio status „prijatelja dece“. Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac smatra da je ovo izrugivanje žrtvama i njihovim porodicama i jako ružna poruka za sve Srbe u Hrvatskoj.

– Ovo se, doduše, možda može shvatiti čak i kao znak njihovog pokajanja zbog monstruoznih zločina, ali da bi mi Srbi poverovali da je pokajanje iskreno, oni bi trebalo da podignu neko monumentalno zdanje za te žrtve. I da njihovi funkcioneri dolaze na godišnjice u Jastrebarsko. Pošto toga nema, onda je jasno da se ovde radi o provokaciji i izrugivanju žrtvama i njihovim porodicama. Takođe, ovo je i dosta neumesna poruka svim Srbima koji žive ovde i kojih je više pod zemljom nego iznad nje. Kao i poruka svima nama ostalima da nismo dobrodošli – jasan je Štrbac.

Aneta Lalić iz Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske rekla nam je da je sve ovo bolno, ali i podvukla da u Hrvatskoj ima čak i gorih stvari od ovoga što je urađeno u Jastrebarskom.

– Pošto je ovde bio logor i došlo je do stradanja srpske ratne siročadi, jasno je da ovakva odluka upada u oči svim Srbima. No, ovde barem postoji spomenik na groblju i njega svake godine posećujemo zajedno sa nekim logorašima. Na brojnim drugim mestima nema čak ni to – zaključuje Lalićeva.

Stravična istorija Jastrebarskog

* Osnovao ga Ante Pavelić
* Postojao od 12. jula do 26. avgusta 1942.
* Jedini koncentracioni logor za decu u fašističkom delu Evrope
* 3.336 dece je prošlo kroz ovaj zloglasni logor
* U njemu su bila srpska deca zarobljena na Kozari posle ofanzive Partizana
* Deca su bila starosti od jednog meseca do 14 godina
* Logorom su upravljale časne sestre kongregacije Sv. Vinka Paulskog
* Sestre su decu „prevaspitavale“ u ustaškom duhu
* Deca su na kapama i reverima imala slovo U
(Informer)

Izvor: Intermagazin

Vezane vijesti:

VIDEO – Logori za decu u NDH

TAJNA PARCELE 142 NA ZAGREBAČKOM GROBLjU MIROGOJ

DJEČIJI LOGOR U JASTREBARSKOM

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: