fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nova saznanja o ulozi Vatikana

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Knjiga_Vatikan_i_prvi_svetski_rat.jpg

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović izjavio je večeras da knjiga „Vatikan i Prvi svjetski rat 1914 – 1918“, autora akademika Dragoljuba Živojinovića, otkriva nova saznanja o ulogama država koje su se deklarisale kao neutralne tokom ili prvih godina tog svjetskog sukoba.

„Vatikan, koji se u Prvom svjetskom ratu predstavljao kao neutralan, i te kako je djelovao na strani Njemačke i Austro–Ugarske koje su započele taj rat i time izazvale ogromna stradanja“, rekao je Kuzmanović na promociji knjige u ANURS-u.

On je naglasio da je Živojinović otkrio do tada nepoznata stanovišta o ulozi i SAD, kao neutralne države u prvim godinama sukoba, i Vatikana, kao i drugih zemalja koje su bile protiv Srbije.

Kuzmanović je rekao da je Vatikan podrškom centralnim silama ostvario dva svoja interesa – dublje prodiranje Vatikana ne samo u Evropu, nego i u Aziju i Afriku, a drugo – postizanje vrlo velikog materijalnog interesa.

„Tako je Vatikan igrao jednu svoju politiku dok se istovremeno predstavljao svijetu kao miroljubivi faktor“, naveo je Kuzmanović.

Večerašnja promocija organizovana je kao jedna od manifestacija obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u organizaciji ANURS-a.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Izložba arhivskih dokumenata u Tuzli

DOKUMENTARNO FILMSKO VEČE O PRVOM SVJETSKOM RATU

PROMOVISANE TRI KNjIGE O PRVOM SVJETSKOM RATU

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: