fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Промовисане три књиге о Првом свјетском рату

У организациjи бањалучког Градског одбора Српског просвjетног и културног друштва /СПКД/ „Просвjета“ и Друштва чланова Матице Српске у Републици Српскоj, вечерас jе у просториjама Академиjе наука и умjетности Републике Српске у Бањалуци одржана промоциjа три књиге о Првом свjетском рату издавачке куће „Прометеj“ из Новог Сада.

У просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци одржана промоција три књиге о Првом свјетском рату издавачке куће "Прометеј" из Новог Сада
Бањалука – промоција три књиге о
Првом свјетском рату

Промовисане су књиге „Посезање за свjетском моћи“ аутора Фрица Фишера, „Ратни циљеви Србиjе 1914.“ аутора Милорада Екмечића и „Српска црква у Великом рату 1914-1918. године“ аутора Радмиле Радић и Момчила Исића. Историчар Жељко Вуjадиновић рекао jе да су ове три књиге веома познате и истакнуте када jе риjеч о тематици о Првом свjетском рату.

Вуjадиновић jе рекао да jе књига „Посезање за свjетском моћи“ значила прекретницу не само у Њемачкоj, већ у свjетскоj историjскоj науци када jе у питању образлагање идеjа узрока Првог свjетског рата и тумачење и образлагање свих оних процеса коjи су постоjали приjе Првог свjетског рата, а коjи су довели до избиjања тог рата и наставили да живе у оквиру своjих идеjа и послиjе 1918.године.

Он jе рекао да књига „Ратни циљеви Србиjе 1914.“ говори о томе како jе дошло до стварања jугословенске државе 1918. године.

„Србиjа jе 1914. године имала два избора, а то jе да иде на стварање jедне jужнословенске државе или да се насилно уклопи у jедан европски проjекат коjи би значио развиjање jедне идеjе коjу би форсирала Њемачка. Србиjа се 1914. опредиjелила за стварање jугословенске државе што jе jасно истакла у Нишкоj декларациjи“, закључио jе Вуjадиновић.

Аутор књиге „Српска црква у Великом рату 1914-1918.године“ Радмила Радић истакла jе да се ова књига бави стањем у помjесним црквама током Првог свjетског рата, односно материjалном штетом цркава и страдањем монаштва и свештенства.

Она jе рекла да jе, према истраживањима, у неким епархиjама страдало и више од 60 одсто свештенства, монаштва, те професори богословиjе и богослови, истичући да се броj страдалих тренутно креће око 3.326 и да таj броj ниjе коначан.

Члан Главног одбора СПКД „Просвjета“ Бањалука Слободан Наградић рекао jе да се промоциjом ове три књиге у Српскоj приводи краjу обиљежавање стогодишњице Првог свjетског рата 1914.године.

Он jе подсjетио да су СПКД „Просвjета и „Матица Српска“ прошле године међу првима почели обиљежавање стогодишњице Првог свjетског рата – значаjног догађаjа за српску историjу.

Промоциjи књига присуствовали су историчари, угледни научни, културни и jавни радници.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

У МОСКВИ ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА „СОЛУНЦИ ГОВОРЕ“

Милорад Екмечић: Мрак надолазећег рата

ПРЕПЛИТАЊЕ ИСТОРИЈЕ И САДАШЊОСТИ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: