Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nova protestna nota Hrvatske: Srpska vlast da ne koristi rečnik iz 90-tih

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je novu notu Srbiji u kojoj odbacuje pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Hrvatske, ali i poziva srpsku vlast da ne koristi rečnik agresivne velikosrpske politike iz 90-tih

Ilustracija
Ilustracija

Zagreb – Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je novu notu Srbiji u kojoj odbacuje pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Hrvatske, ali i poziva srpsku vlast da ne koristi rečnik agresivne velikosrpske politike iz 90-tih.

“Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacuje pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Republike Hrvatske i poziva najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije da u komunikaciji s predstavnicima hrvatske državne vlasti ne koriste rečnik propalog jugoslovenskog komunističkog sistema i agresivne velikosrpske politike iz 90-ih godina prošlog veka koja je vojno i moralno poražena”, navelo je hrvatsko Ministarstvo, prenosi agencija Hina.

U noti se pozivaju srpski zvaničnici da komunikacija s predstavnicima hrvatske državne vlasti bude u duhu temeljnih evropskih vrednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina.

Ministarstvo u noti ocenjuje da predstavnici srpske vlasti svoju istinsku privrženost primeni temeljnih evropskih vrednosti i službeno proklamovanom cilju uključenja Srbije u evropsku porodicu mogu da dokažu sprovođenjem obaveza preuzetih u sklopu pregovora o članstvu u EU, posebno na području ;pravosuđa i temeljnih prava, u kojem se Srbiju obavezuje i na smislenu regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose u pitanju rešavanja ratnih zločina tako da izbegava sukobe nadležnosti.

“Hrvatska očekuje da u duhu dobrosusedske suradnje Srbija što pre krene u rešavanje otvorenih pitanja u tom pogledu”, navelo je u noti hrvatsko ministarstvo.

Vlasti Srbije i Hrvatske poslednjih dana razmenile su nekoliko protestnih nota.

(Beta)

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Ambasador Srbije u Zagrebu odbio da primi protestnu notu Hrvatske

Povampirene ustaše u Srbu su nasljednici fašističke NDH i Pavelića

Protest Hrvatskoj!

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: