Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Нова “Олуја” одувала Србе из Хрватске

Најмлађа чланица Европске Уније донела прописе који овој држави омогућавају да се на перфидан начин “ослободи” непожељних грађана

Графити само један од начина узнемиравања / Фото Заједничко веће општине Вуковар
Графити само један од начина узнемиравања
Фото Заједничко веће општине Вуковар

ЗАГРЕБ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Међу многобројним темама које тресу Хрватску, од “Агрокора” до табле у Јасеновцу, локалних избора и незапамћених гужви на границама, податак да је 67.000 хрватских Срба изгубило грађанска права прошао је потпуно незапажено. Исто као и онај да је у Козаперовици крај Глине претучен повратник Милан Радић, да би му узели шездесетак евра, све што је у кући имао од имовине.

А “одјављени” Срби зачуђени су и огорчени, попут једног грађанина из Липика који је дошао да пријави рођење свог тромесечног сина и сазнао да га је хрватска полиција једноставно “отписала”. Све због тога што је неколико дана раније полицајац закуцао на врата његове породичне куће и није га тамо затекао.

– То је лов на људе – поручује овај несрећни човек, који нема никакве шансе у рату с хрватском бирократијом. – Имам брата у Београду, али годинама нисам био тамо. Све време живим овде, а сада сам одјављен.

Не само што он није једини, него су опет уобичајене слике полицајаца који “чешљају” места где Срби највише живе, пре свега око Вуковара, да им куцају на врата и проверавају где су. Сви с којима смо разговарали кажу да је главни циљ да се спрече грађани српске националности да гласају на предстојећим мајским локалним изборима у Хрватској.

А све је почело прошле године, када је најављена велика акција брисања “лажних пребивалишта”. Тада је речено да ће бити избрисано 50.000 људи, али бројка је већ сада премашила 67.000.

– Ово је проблем који друге владе нису желеле да реше – грмео је тада актуелни министар унутрашњих послова Влахо Орепић, који ових дана критикује “великосрбе” да уздижу тај проблем до небеса и тврди да се све ради по закону.

Не помаже ни то што лидер Срба у Хрватској Милорад Пуповац објашњава да су одјављени и они који стално живе у Хрватској и Србију нису видели годинама. То што многи Срби у Хрватској живе у нељудским условима, у сиромаштву за које нису сами криви, па преко зиме спас потраже код породица и најближих по целој Европи, довољан је аргумент за садашњу хрватску власт да их се заувек “реши” и одузму им личне карте. Нешто што су Словенци урадили много раније, уништивши животе многим несрећним људима.

Полиција ревносно спроводи провере, па некима куца на врата више пута, иако су их у међувремену нашли на пријављеним адресама. Пуповац каже да је то малтретирање, а полиција да је реч о управном поступку по закону. МУП тврди да је тако избрисано 80.000 људи, а то што је међу њима готово 70.000 Срба, полиција објашњава чињеницом да њима није важна национална припадност. А бројке онда постају немилосрдне, па банке које постављају аутомате за подизање новца одбијају да га поставе у Србу крај Грачаца, јер “тамо више нико не живи”. Пре рата, било је око 500 Срба, а сада их је мање од сто.

– Покошени смо, брисање из евиденције горе нас је погодило од биологије и старења српског становништва у Хрватској – тврди Младен Кулић, председник Већа српске националне мањине Вировитичко-подравске жупаније.

Сви који познају ситуацију у Хрватској свесни су да ће се тренд смањивања броја Срба у Хрватској наставити. Пре деведесетих било их је готово 600.000, сада их је 186.000, што је за 68 одсто мање. Број преосталих Срба не гарантује им ни основна права из уставног закона, а многи сада неће моћи ни да гласају. О проблемима који муче повратнике нико не говори, а млади беже из Хрватске јер не могу да дођу до посла.

ЛАНЕ САМО 48 ПОВРАТНИКА

Подаци показују да је Срба знатно мање и у великим градовима. У Загребу их сада живи 17.500, Ријеци 8.400, Осијеку 6.700, Карловцу 4,400, а Пули 3.400. Истовремено, прошле године у Хрватску се вратило само 48 повратника српске националности.

Аутор: Ј. Керблер

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Хрватска- Са бирачког списка избрисано 67.496 Срба

Без личне карте око 40.000 Срба | Јадовно 1941.

Вратити сва незаконито одузета пребивалишта Србима …

У Хрватској избрисано 260.000 људи | Јадовно 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: