fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nova akcija u traženju nestalih

nestali-nova akcija

Kraj dugog i neizvjesnog puta dočekali su članovi porodica 21 žrtve srpske nacionalnosti, uglavnom civila, identificiranih 19. aprila na zagrebačkoj Šalati. Porodicama žrtava ministar branitelja Predrag Matić poručio je da Vlada želi pronaći sve nestale, bez razlike tko je poginuo, kada je poginuo, zbog čega je poginuo, i bez politiziranja sa ljudskim sudbinama.

Kraj dugog i neizvjesnog puta dočekali su članovi porodica 21 žrtve srpske nacionalnosti, uglavnom civila, identificiranih 19. aprila na zagrebačkoj Šalati. Tijela stradalih u vremenu od 1991. do 1995. godine ekshumirana su iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica u Medarima, Kninu, Korenici, Petrinji, Žitniku i Kukunjevcu, jedno je tijelo ekshumirano na Novom groblju u Vukovaru još 1998, dok je jedno prevezeno iz Novog Sada, ekshumirano 2002. godine.

Među identificiranima su i posmrtni ostaci Katarine Vlaisavljević koju su, zajedno sa Zorkom Tomić (1923), Dragicom Đumić (1919) i Ankom Ninković (1915), sve iz Medara, pripadnici hrvatske vojske zaklali u podrumu kuće Zorke Tomić, gdje su se bile sklonile u toku akcije „Bljesak“. Konačnu istinu saznala je i porodica Milorada Dabića (1960), čije je tijelo bez glave otac pronašao nedaleko od kuće u Ratkovcu 2000. godine i prepoznao ga po košulji, kada je tijelo sahranjeno. Neposredno nakon „Bljeska“ govorilo se da su hrvatski vojnici kroz selo pronijeli dvije glave, a ovom identifikacijom utvrđeno je da su ekshumirane iz grobnice u Okučanima.

Identificirani su i posmrtni ostaci doktora Ranka Mitrića (1960), kojeg su 2. novembra 1991. godine pripadnici Vojne policije Hrvatske vojske prisilno sa radnog mjesta priveli u vojni zatvor, koji je bio u kasarni u Virovitici, gdje je prilikom ispitivanja više puta pretučen i maltretiran, a zatim izveden iz zatvora i ubijen. Njegovo je tijelo odbačeno u odvodni šaht pokraj magistralnog puta. Zbog ubistva dr. Mitrića procesuirana su četvorica pripadnika Vojne policije HV-a, sli su svi, u nedostatku dokaza, oslobođeni.

Prvoj identifikaciji otkako je Kukuriku koalicija na vlasti prisustvovao je ministar branitelja Predrag Matić, koji je javnosti poručio da su ljudi možda različiti tokom života, u različitim stvarima, ali kada se dođe do te točke, onda smo svi jednaki, te dodao da će se Vlada tako i ponašati, sa dostojnim pijetetom i poštovanjem prema svim poginulima, jer svi zaslužuju jednak tretman.

– Želimo sve pronaći, ne pravimo razliku tko je poginuo, kada je poginuo, zbog čega je poginuo. Od današnjeg dana krećemo u novu akciju, zajedno sa predstavnicima naše uprave, ali isto tako sa predstavnicima lokalne zajednice, na svim područjima gdje je bio rat. Želimo da bez obzira na nacionalnost ili vjersku pripadnost, pronađemo sve i što više nestalih sa ovih područja. Mislimo da nakon 20 i više godina nema potrebe i svrhe politizirati sa ovako delikatnim stvarima kao što su ljudske sudbine i ja vas molim da nam u tome pružite pomoć – rekao je Matić.

AUTOR: Paulina Arbutina

 

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: