fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Norveški istoričar Knut Flovik Turasen, o filmu koji opisuje stradanje Srba u Norveškoj, koji je u izradi

Knut: ,,Ne koristim izraz Jugosloveni za zatvorenike, 93% njih su bili Srbi, i zato koristim izraz Srbi. Jugoslavija više ne postoji, a ni Jugosloveni osim nekih nostalgičara. Norvežani su ih tokom rata nazivali srpskim zarobljenicima“.

Za sajt Srpska istorija govori, norveški istoričar Knut Flovik Turasen

,,Na ovoj temi radim  mnogo godina, nažalost bilo je nekoliko pokušaja da se manipuliše pričom o zatvorenicima. Važno je povezati se s empirijskim činjenicama i istovremeno predstaviti priču na pošten i objektivan način.

Istina je da je u logorima radilo oko 200 norveških stražara, od kojih je oko 50 bilo vrlo brutalno i osuđeno je za zlostavljanje i ubistvo nakon rata. Ovo nećemo kriti, takve stvari su važne za istoriju. Svi su oni bili ubice stražari (bez činova), od kojih je nekoliko bilo kriminalaca od pre rata. Svi komandanti u logorima u Norveškoj bili su nemački oficiri, oni su posle rata osuđeni i streljani u Beogradu.

Stražari koji su izvršavali organizovana pogubljenja poticali su iz nemačkog Ordnungspolizei. Među zatvorenicima je bilo i pomoćnika koji su ubili mnoge druge zatvorenike.

Istina je i da su obični norvežani pomagali srbima u svim logorima u Norveškoj. Na kraju su takođe bile organizovane izbegličke mreže koje su skrivale zatvorenike u Norveškoj i pomagale im da pobegnu u Švedsku. Na taj način je 90 zatvorenika uspelo je da pobegne u Švedsku uz pomoć Norvežana. Bilo je daleko više Norvežana koji su pomagali zatvorenicima, nego što je bilo stražara.

Posle Drugog svetskog rata, zvanična Jugoslavija je odlučila da se pažnju usredi samo na Norvežane koji su pomagali zatvorenicima, i tvrdili su da su svi zatvorenici bili partizani Jugosloveni.

Sasvim je tačno da je bilo mnogo zatvorenika koji su bili partizani, moramo im pokazati poštovanje.

Iako su partizani bili u većini, među zatvorenicima koji su došli u Norvešku bilo je i četnika, to je takođe tačno.

Ne koristim izraz Jugosloveni za zatvorenike, 93% njih su bili Srbi, i zato koristim izraz Srbi. Jugoslavija više ne postoji, a ni Jugosloveni osim nekih nostalgičara. Norvežani su ih tokom rata nazivali srpskim zarobljenicima.

Među zatvorenicima bilo je i nekoliko drugih kategorija, uključujući mnoge koji su poslati u Norvešku da umru, samo zato što su Srbi, dok su im porodice ubijene u Jasenovcu i drugde. Ovaj deo priče je nestao kada su svi zatvorenici postali partizani i Jugosloveni.

Moramo ispričati celu priču, žrtve to zaslužuju“, prenosi za sajt Srpska istorija, norveški istoričar Knut Flovik Turasen.

Pogledajte video (trejler)

U prošlosti je bilo pokušaja da se ove činjenice prikriju, i da se upotrebe u političke svrhe, tako je i krenula ideja da se ekranizuje priča o srpskom stradalaštvu u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata

Na ovaj način i kroz norveški projekat konačno ćemo vratiti istinu, kojom će se ceo svet upoznati sa strahotama koji su doživeli Srbi, gde je stradalo blizu 95 posto Srba od fašista, kaže Đorđe Bojanić.

Hvala publicisti Branku Dimeskom, vrhunskom norveškom istoričaru Knutu Flovik Turasenu i režiseru Kjetil Palmquistu što su smogli snage i krenuli u realizaciju norveškog filma o stradalim Srbima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata. Konačno će Srbi saznati pravu istinu o svirepim zločinima nad Srbima u Norveškoj.

Priredila Srpska istorija

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. fala gospodu bogu da još ima čestitih ljudi u svetu da najiskreniji način napišu istinu o stradanju srba..hvala vam na hrabrosti norveškim prijateljima na filmu i na istini jer to mučenici srbi to zaslužuju…živela SRBIJA živela NOIRVEŠKA —

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: