fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Noć kada je gorelo nebo i zemlja: Kako su NATO avioni zabranjenim kasetnim bombama zasuli položaje i ubijali srpsku mladost na Košarama

U noći između 10. i 11. maja 1999. godine smrt sa neba spustila se na ogranke Prokletija i nemilosrdno kosila živote srpskih vojnika. Te noći je herojska 125. motorizovana brigada izgubila dosta ljudi, kada su njihove položaje NATO avioni zasuli kasetnim bombama i napravili pravu klanicu.

Niko ne sme da prođe: Vojnici Jugoslavije čuvaju granicu na zasednom mestu
Niko ne sme da prođe: Vojnici Jugoslavije čuvaju granicu na zasednom mestu

U večnu slavu su otišli Đorđević Vladimir, Oliver Taricić Švaba, Saša Vasiljević Đavo, Milan Kenić Kena, Dragan Marinković, Čolaković Izet, Tešović Vukoman Teški, stariji vodnik Milijan Tošković…

Heroji sa Košara: Pokojni Vasiljević čuči u sredini, pokojni Taricić sa šlemom Foto: Plamen
Heroji sa Košara: Pokojni Vasiljević čuči u sredini, pokojni Taricić sa šlemom Foto: Plamen

Odmarali su u svojim improvizovanim zaklonima, polako su krenuli da pakuju svoje stvari, jer je trebalo te noći da se krene u osvajanje kote 601, gde je bilo izuzetno jako šiptarsko uporište. Čuvene pećke „Munje“ su stigle kako bi im pomogli, ali su napravili niz početničkih grešaka, što je rezultiralo katastrofom i gubitkom velikog broja vojnika, na kraju krajeva i odustankom od akcije.

– Dok su dolazili do nas iz Junika trebalo je da se kreću obeleženom rutom, međutim, ona je za njih bila teška i odlučili su da idu lakšim putem, čime su odali svoj pravac kretanja i sami sebe. Usput su bacali transportne vreće, borbene rančeve, pećke koje su poneli kako bi se grejali, što je ucrtalo put njihovog kretanja ka našim položajima. Kada su stigli zapalili su vatru i dok smo primetili šta se dešava već je bilo kasno. AVAX je imao tačne koordinate. Oko 19h uveče su nakon žučne rasprave sa mnom i sa još par mojih vojnika samoinicijativno napustili položaj i vratili se put Junika. Šta se desilo posle svi znamo – prepričava jedan od oficira pod kodnim imenom Staljin.

Kasetna bomba – Žuta ubica (foto: Čojstvo)
Kasetna bomba – Žuta ubica (foto: Čojstvo)

Oko 23:15h naši vojnici trpe izuzetno snažan avioudar kasetnim bombama, bacaju se na zemlju, bezbroj eksplozija oko i iznad glava je delovala kao večnost. Tadašnji vojnik Vladica Čolić iz Kruševca potresno svedoči šta se dešavalo te noći.
– Kasetne bombe počele su da padaju po nama. Eksplozije, dim, čuli su se vrisci. Ustajem ošamućen od detonacija, hvatam druga pored sebe i pitam da li je dobro. Odgovara “dobro sam, šta ti je?” U tom momentu pogledam drug pored, Dragan Marinković, držao se tada za levu nogu, jer iznad kolena nije imao. Prišao sam kod njega u tom nekom besu, naletu rekao je “noga, jebem li vam mamicu”. Dok sam se okrenuo ka Đorđeviću, Marinković je uzeo moju pušku ubio se, ispalio je metak u glavu”.

Čolić je nekoliko trenutaka kasnije prisustvovao gubitku još jednog saborca.
– Uhvatio sam Đorđevića i počeo da izvlačim. Vikao je “pusti me, spašavaj se, gotov sam ja”. Nisam hteo da ga pustim sve dok mi ruke nisu propale do njegovih rebara, tada sam osetio njegove samlevene koste koje su mi probadale prste. Shvatio sam da je teško ranjen, počeo je da gubi govor i svest, i umro na mojim rukama. Kada sam pustio njega i uspravio se, onda sam osetio da sam i ja ranjen, te počeo da razmišljam šta sada – svedoči Čolić.

Te noći pre 19 godina srpska vojska je doživela najveće gubitke na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici. Tada su najviše stradali vojnici na redovnom odsluženju roka, sve golobradi mladići, a mnogi rezervisti ostali bez delova tela.

Nikad zaboraviti, nikad oprostiti.

Slava junacima!

Izvor: Šajkača

Vezane vijesti:

Devetnaest godina od „Bitke za Košare“ | Jadovno 1941.

Heroji Bitke za Košare | Jadovno 1941.

Bitka za Košare među najsvjetlijim trenucima srpske istorije …

Zadnja vojna pošta srpkih junaka: Šta je video prvi Srbin koji …

Dokumentarni film “Dosije Košare 1999.“ (VIDEO) | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: