Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Njemci pozvani da svi u znak solidarnosti danas nose jevrejsku kapu

Njemci svih vjera, kao i ateisti i agnostici, pozvani su da nose tradicionalnu jevrejsku kapu kipu danas, kao simbol solidarnosti sa jevrejskom zajednicom, nakon porasta antisemitskih napada u toj zemlji.

Tradicionalna jevrejska kapa- kipa
Tradicionalna jevrejska kapa- kipa

Na protestima širom zemlje pozvao ih je njemački ombudsman za antisemitizam, Felix Klein, nakon što je prošle sedmice otvorena burna debata kada je on upozorio Jevreje da ne nose kipu, jer postoji vjerovatnoća da će biti napadnuti.

Njemački tabloid Bild je jedan od najglasnijih podržavalaca protesta, i čak su u svom izdanju objavaili nacrtanu kipu koju čitaoci mogu odštampati i upotrijebiti za nošenje na protestu.

Klein, koji je prije godinu dana imenovan za ombudsmana za antisemitizam, rekao je njemačkim medijima prošle sedmice:

„Ne mogu da preporučim da Jevreji nose kipu, kada god žele i na kojem god mjestu žele u Njemačkoj, i kažem to sa žaljenjem“.

On je naveo da je od 2018. godine, broj antisemitskih napada u toj zemlji u porastu za 20 posto. Prošle je godine prijavljeno je 1800 napada, koji uključuju verbalno i fizičko maltretiranje i prijetnje smrću. Vjeruje se da je stvarna brojka mnogo veća.

U aprilu je rabin Kelna, u kojem živi jevrejska zajednica od 4000 ljudi, Yechiel Brukner, rekao da više neće putovati javnom prijevozom zbog prijetnji koje prima, uključujući i smrću.

Tokom izbora za Evropski parlament ranije ovog mjeseca, ekstremno deničarska Prava stranka (Die Rechte), se provozala pored sinagoge u gradu Pfhorcajm uzvikujući „Napustite Njemačku“ i „Vratite se u Izrael“ iz otvorenih prozora na autobusu, na kojem se pak nalazila slika poznatog negatora Holokausta.

Joakim Herrman, ministar unutrašnjih poslova Bavarije, je rekao da je upozorenje ombudsmana Jevrejima da ne nose kipu, ekvivalentno popuštanju pred desnicom. On je rekao Jevrejima da ignorišu upozorenje Kleina i da nastave da nose kipe.

„Ako popustimo pred mržnjom prema Jevrejima, mi ne činomo ništa drugo nego se predajemo pred desničarskom ideologijom“, rekao je ministar Herrmann.

Poznati njemački izdavač, Jevrej, Michel Friedman je rekao da je upozorenje ombudsmana Kleina predstavlja „priznanje neupsjeha države“.

Demonstracije nazvane „Njemaka nosi kipu“ (Deutschland trägt Kippa), pozdravio je Josef Schuster, predsjednik Centralnog savjeta Jevreja, koji je rekao da je to znak solidarnosti i „od pomoći ali nedovoljno“.

Ranije ove sedmice, njemačka kancelarka Angela Merkel je u ekskluzivnom intervjuu za CNN, sa Chiristianom Amanpour, rekla da antisemitizam nastavlja da bude problem u toj zemlji više od sedam decenija od Holokausta, u kojem je nacistički režim ubio šest miliona Jevreja.

„Uvijek smo imali izvjesnu dozu antisemitizma među nama. Nažalost, do dana današenjeg, ne postoji niti jedna sinagoga, niti jedno obdanište za jevrejsku đecu, ili škola za jevrejsku djecu, da ne mora da bude pod stražom njemačke policije“ priznala je Merkel.

U editorijalu uoči današnjeg događaja list Bild je napisao da činjenica da jevrejski narod mora da krije svoju religiju, da bi se osjećali sigurno, decenijama nakon Holakusta, znači „naš neupjeh pred našom sopstvenom istorijom“.

Izvor: SLOBODNA EVROPA.ORG

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: