Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nizbrdica još ne prestaje

Akademik Matija Bećković besedio u Valjevu na svečanoj akademiji povodom tri jubileja Svetog vladike Nikolaja Srpskog

Matija Bećković na svečanoj akademiji u Valjevu (Foto S. Ćirić)
Matija Bećković na svečanoj akademiji
u Valjevu (Foto S. Ćirić)

Za svetitelja lelićkog rečeno je da on nije živeo, nego srpski narod u njemu, a srpski narod u njemu bio je samo posrbljeno ime Isusa Hrista. Takvim životom on je postao ukras ne samo svetosavske nego i sve pravoslavne crkve.

Ovim rečima o Svetom vladici Nikolaju Velimiroviću, Nikolaju Srpskom, besedio je akademik Matija Bećković u subotu u Valjevu na svečanoj akademiji povodom tri jubileja velikana hrišćanske misli – 135 godina od rođenja, 60 godina od upokojenja i 25 godina od povratka Nikolajevih moštiju u Srbiju.

„Čovek i narod koji ne pređu golgotski put samo su kandidati za narod i čoveka, a ne pravi čovek i pravi narod”, citirao je Bećković vladiku Nikolaja, opisujući ga kao velikog stradalnika za istinu.

– Učitelj u Dračiću i Leskovicama postao je učiteljev učitelj ne samo širom svetosavlja, nego u svim pravoslavnim svetovima. Onaj koga nisu primili u vojsku zbog uskih grudi, nepokolebljivom verom je svoje grudi toliko proširio da je u njih primio sav ljudski rod. Onaj koga su zbog slabašnog tela jedva primili u bogosloviju postao je neporušivi duhovni stub svih bogoslovija – istakao je Bećković.

Nizbrdica koliko ih je imao Nikolaj, ima i njegov narod, one su često sezale u tolike dubine da se činilo kako nemaju dna, rekao je akademik.

– Ali se, bar što se tiče Svetog Nikolaja, ispostavilo da su usledile ništa manje uzbrdice koje su ga premestile na ikone i vinule u visine bez kraja. Nadamo se da takva uzbrdica čeka i raspeti srpski narod čija nizbrdica još ne prestaje. Verujem da će se ispuniti reč da Gospod najviše bije u carstvu zemaljskom one koje proslavlja u carstvu nebeskom. I da zlotvori nikad ne znaju šta rade. Ubijajući pravednika, ubijaju sebe, a pravednika proslavljaju – poručio je Matija Bećković.

Dugo se govorilo da u Boga veruju samo neuki, ali razvoj nauke je to demantovao i dokazao da vera nauci ne smeta, besedio je akademik, dodavši da, kao što nema ateističke poezije, nema ni ateističke nauke.

– Ateista je najmanje među najvećim naučnicima. Sve je manje onih bezbožnika koji misle da je Bog u njihovoj nadležnosti i da od njihove vere ili nevere zavisi da li on postoji ili ne – rekao je Matija Bećković.

Nemačka krv istekla na Kolubari

Upitao je u svojoj besedi Matija Bećković da li je srpski narod danas onaj narod čiji je oficir bio major Aleksandar Mišić, sin Nemice Lujze i vojvode Živojina Mišića, koji je kao uhapšenik u Drugom svetskom ratu sproveden u Valjevo.

– Na islednikove reči da Nemci računaju na njegovo razumevanje s obzirom na to da je pola njegove krvi nemačko, Mišić je odgovorio: „Na tu polovinu ne računajte. Ona je istekla na Kolubari”. Da li ćemo dočekati da tu rečenicu konačno pročitaju srpski đaci u svojim čitankama? – pitao je Bećković.

O Titu

Povodom najave da će se Tito pojaviti u Londonu na poziv britanske vlade, vladika Nikolaj je 1946. godine, podseća Bećković, napisao pismo arhiepiskopu kanterberijskom u kojem navodi: „Vaše visoko preosveštenstvo zna ko je taj čovek bio, šta je radio i šta on predstavlja. Njegov dosije trebalo bi da bude šokantan za svakog savesnog Engleza. On je svoje kriminalne metode, kojih se svet gnuša, smatrao zakonitim. Krajem rata masakrirao je zarobljene protivnike na način koji svaku ljudsku savest mora ostaviti zaprepašćenom, a svakog ljudoždera u Polineziji zapanjenim i preplašenim.”

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti: Matija Bećković

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: