fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ništa od pomirenja dok se Hrvatska ne suoči s prošlošću

Miodrag Linta
Miodrag Linta

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta slaže se sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Mirom Kovačem da bez suočavanja sa prošlošću i odgovornošću za ratove na području bivše Jugoslavije ne može biti pomirenja među narodima i državama.

Smatram da bi bilo dobro da se u Hrvatskoj shvati da je proustaška politika Franje Tuđmana bila glavni uzrok rata i velikih nesreća tokom devedesetih godina. Hrvatska mora jasno reći, zbog sebe i svojih građana, da je režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na srpski narod u Krajini i hrvatskim gradovima s ciljem stvaranja etnički čiste hrvatske države.

Nažalost, u Zagrebu još nisu to shvatili i dok god se ne suoče s prošlošću i odbace ustašku ideologiju i mit o tzv. Domovinskom ratu neće biti ništa od pomirenja i međusobnog poštovanja.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsjeća Kovača da je Tužilaštvo u Hagu svojevremeno u prijedlogu za izmjenu optužnice protiv Gotovine, Markača i Čermaka jasno navelo da je u zločinačakom poduhvatu pod nazivom „Oluja“ učestvovalo oko 1000 lica iz vrha tadašnje hrvatske vlasti na čelu sa Franjom Tuđmanom.

Poznato je da je Tuđman bio pod istragom Haškog tribunala ali je očigledno da su određeni centri moći sprečili podizanje optužnice protiv njega za zločine u „Oluji“ a kasnije uticali da sramno oslobođanje Gotovine i Markača.

Navedeni pristrasan odnos Haškog tribunala prema zločinačkom režimu Franje Tuđmana djelovao je i djeluje štetno i uvredljivo za proces pomirenja i regionalnu stabilnost već dugi niz godina.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: