Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Николу и Душана Мерчепови су људи звјерски мучили и резали. Уставни суд коначно им је повисио одштете

На суду су Миоковићи описали како су их спајали на индукторски телефон, провлачили им метак кроз ухо, тукли конопцима и резали их по тијелу. Kасније су обојица добила униформе Хрватске војске и борила се на хрватској страни до средине 1992. године.
Томислав Мерчеп
Томислав Мерчеп

Телеграм је указивао на мизерну одштету која је досуђена Душану и Николи Миоковићу.

Уставни суд закључио је да жртве Мерчеповаца, браћа Никола и Душан Миоковић, морају од државе добити већу задовољштину због мучења која су проживјели у Пакрачкој пољани. Наиме, Николи је правомоћном пресудом досуђено 95 хиљада куна, док је Душан као одштету требао добити 75 хиљада куна. Сада Уставни суд каже да је то премало. Указује на пуно више одштете што их жртвама мучења досуђује Еуропски суд за људска права.

Тако ће Република Хрватска одлуком Уставног суда Николи Миоковићу морати платити још 55 хиљада куна задовољштине, док ће његовом брату Душану бити исплаћено још 65 хиљада куна.

Жртви мучења одштета нижа него увријеђеном суцу

О овим ниским одштетама Телеграм је већ писао указујући да су мизерне. Наиме, Миоковићима је за звјерства којима су били изложени током заточеништва у Пакрачкој пољани, требао бити исплаћен износ значајно мањи од примјерице одштете од 137 хиљада куна колика је била досуђена једној суткињи због наводно увредљивог текста у једним дневним новинама.

Миоковићи до данас не знају зашто су уопште завршили у Пакрачкој пољани. Тамо су их одвели мушкарци којима је заповиједао Томислав Мерчеп. Вјерују да је разлог био тај што им је отац био православац, а мајка католкиња.

Браћа Миоковић двије су од само шест особа које су успјеле преживјети мучења хрватске паравојне јединице под водством сада покојног Мерчепа који је због злочина на кутинском и загребачком подручју осуђен на седам година затвора. Његови војници, утврдио је суд, незаконито су ухитили 52 особе, од којих су 43 убили, три се воде као нестале, а шест их је, дакле, преживјело мучења и злостављања.

Детаљи звјерских мучења у Пакрачкој пољани

На суду су Миоковићи описали како су их спајали на индукторски телефон, провлачили им метак кроз ухо, тукли конопцима и резали их по тијелу. Kасније су обојица добила униформе Хрватске војске и борила се на хрватској страни до средине 1992. године.

За хрватске судове њихове боли из заточеништва у Пакрачкој пољани вриједиле су 75, те 95 хиљада куна. Браћа су након правомоћних пресуда поднијела уставне тужбе тврдећи да су добили премало.

Европски суд тражи пуно веће одштете

Уставни суд анализирао је праксу Европског суда за људска права који је жртвама мучења досуђивао од 10 па све до 70 хиљада евра одштете. Закључено је зато на крају поступка на Уставном суду како Миоковићи имају право на још 55, те 65 хиљада куна задовољштине.

“Нижи судови нису водили рачуна о већ устаљеној пракси Европског суда за људска права у случајевима жртава мучења од стране припадника државног апарата и зато Душан и Никола Миоковић морају добити додатну задовољштину”, наводи се у одлуци Уставног суда коју је потписала уставна суткиња Ингрид Античевић Мариновић.

Извор: ВИДОВДАН / Telegram.hr

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: