Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nikolić: Zločin bi bio zaboraviti zločin

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, na državnoj ceremoniji povodom Mađunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Drugom svjetskom ratu, da bi bio zločin zaboraviti zločin, upozorivši da danas postoji tendencija da se zločin marginalizuje i dimenzije Holokausta umanje.
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, na državnoj ceremoniji povodom Mađunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Drugom svjetskom ratu, da bi bio zločin zaboraviti zločin, upozorivši da danas postoji tendencija da se zločin marginalizuje i dimenzije Holokausta umanje.

On je, obraćajući se poštovaocima žrtava Holokausta koji su se okupili na Starom sajmištu – mjestu masovnog stradanja Jevreja Srbije, rekao da oni koji žive danas ne smiju dozvoliti da se „istorijske činjenice o Holokaustu prilagođavaju potrošačkom društvu i kratkom pamćenju“.

„Tendencija da se `proizvod` ulepšava da bi bio lako prihvatljiv najširoj populaciji je neprihvatljiv. Holokaust mora da se prikaže takvim kakav je bio, bez ubacivanja trivijalnih, ali lako svarljivih činjenica, bez marginalizovanja do negacije jezive istine, da ne bismo oguglali na patnju, da se zbog sopstvene slabosti ne bismo pretvarali da je ne vidimo“, poručio je predsjednik Srbije.

On je ukazao da se svijet mijenja i da svi moraju da budu svjesni da doprinose oblikovanju budućnosti.

„Način na koji to radimo, činjenjem ili nečinjenjem, na pozitivan ili negativan način, odraziće se na budućnost. Zato je važno da uložimo maksimalan napor da buduće generacije žive u miru i slozi, bez straha od sukoba i ratova“, rekao je Nikolić.

On je naglasio da Srbija nije bila pošteđena monstruoznog plana „Konačnog rješenja“, te da su Jevreji i svi oni koji su se suprotstavili nacističkoj ideji bili meta progona.

„U takvim uslovima bila je hrabrost spašavati nekoga ko je bio Jevrejin, a ljudi koji se nisu priklonili okupatoru iskazali su u tim danima veliku hrabrost. Širom Srbije građani su pomagali progonjenim Jevrejima. Danas kada nažalost postoji i pojava negacije Holokausta potrebno je na jedan novi način upoznati generacije sa stradanjem Jevreja, Srba, Roma i drugih nacionalnosti i svim pogubnim aspektima nacističke ideologije“, rekao je Nikolić.

Poštu žrtvama Holokausta polaganjem vijenaca i prisustvom komemorativnom skupu odali su i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, a u ime Vlade Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su i preživjeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svjetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i predsjednik Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Obeležava se Međunarodni dan sećanja na Holokaust

U Banjaluci obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: