fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NIKOLIĆ I VUČIĆ DA NE UČESTVUJU U DEMONIZACIJI SRPSKOG NARODA

Srpski studenti ispred Narodne skupštine Srbije u Beogradu

Srpski studenti ispred Narodne skupštine Srbije u Beogradu

Studenti iz Republike Srpske i Srbije, njih oko 400, apelovali su da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić ne učestvuju u aktuelnoj demonizaciji sopstvenog naroda mogućim odlaskom u Potočare 11. jula koji bi imao dalekosežne posljedice po srpski narod.

U otvorenom pismu studenti su poručili da bi Nikolićev i Vučićev odlazak u Potočare značio učešće u direktnom udaru na Republiku Srpsku sa krajnjim ciljem da se ona ukine kao „tvorevina nastala na navodnom genocidu“.

Studenti poručuju da srpski narod najviše boli činjenica da svi oni koji danas učestvuju u njegovoj demonizaciji ne vide ili namjerno ne žele da vide više od 3.000 srpskih žrtava u Srebrenici ubijenih u periodu od 1992. do 1995. godine.

„Napominjemo da je od ovog broja više od 70 odsto civila i to, uglavnom, masakriranih hladnim oružjem. Ove zločine priznao je naredbodavac i izvršilac Naser Orić na proslavi dvije godine od osnivanja muslimanske vojske u Srebrenici, kada je nabrojao srpska sela koja je razarao“, navodi se u otvorenom pismu.

Studenti iz Srbije i Srpske ističu da su sve žrtve jednake, ali da danas postoji tendencija da se prikaže da srpske žrtve nisu vrijedne pomena, obilježja i rezolucije.

„Da ne nabrajamo druge zločine nad Srbima o kojima se ćuti – u Sarajevu, Vozući, Kupresu, Sijekovcu i drugim mjestima“, podsjeća se u otvorenom pismu.

Prema njihovom mišljenju, odlazak u Potočare za posljedicu bi imao implicitno priznavanje navodnog genocida, svrstavanje srpskih žrtava Srebenice na niži rang vrijednosti, davanje opravdanja britanskoj rezoluciji u Savjetu bezbjednosti i proglašavanje srpskog naroda genocidnim.

U pismu se navodi da je rezolucija u Savjetu bezbjednosti direktan udar na srpski narod sa namjerom da se proglasi genocidnim, kao i na Republiku Srpsku sa krajnjim ciljem da se ona ukine kao tvorevina navodnog genocida oduzimanjem nadležnosti i utapanjem u unitarnu državu, čime bi se dodatno obezvrijedilo više od 3.000 srpskih žrtava Srebenice, krvlju utkanih u njenu slobodu i stvaranje.

Studenti smatraju da donošenje rezolucije u Savjetu bezbjednosti nema za cilj pomirenje na ovim prostorima, već utemeljenje prepreke ka mogućem pomirenju dva naroda, te da je genocid u Srebrenici izmišljen da se dva naroda nikada ne pomire.

Oni ističu da je neljudski negirati zločin, ali da niko pošten i istinoljubiv ne može prihvatiti i reći da je to bio genocid. Jedan od takvih jeste i Efraim Zurof, direktor centra „Simon Vizental“ u Jerusalimu koji je izjavio, poredeći sa Ruandom i holokaustom, da se Srebrenica ne može okarakterisati kao genocid.

„Poznate su vam kontroverze oko ovog zločina koje teoriju genocida dovode u pitanje – od toga da li su i koliko ubijeni, strijeljani ili poginuli u proboju ka Tuzli u borbi sa Vojskom Republike Srpske, preko toga da veliki broj `strijeljanih` i danas živi širom svijeta ili su ubijeni prije ovih događaja, do toga da je Ibran Mustafić, osnivač SDA u Srebrenici i ratni predsjednik Izvršnog odbora u Skupštini opštine Srebrenica, tvrdio da su sami, iz svojih razloga, ubili 500 do 1.000 ljudi.

Kao i do posljednje presude generalu (Zdravku)Tolimiru u kojoj se tvrdnjom o 4.700 ubijenih negira zvanična verzija od više od 8.000 navodno strijeljanih. Jedan ubijeni je mnogo, ali ovdje je i mnogo nedosljednosti da bi se tek tako prihvatila teorija o genocidu“, navodi se u otvorenom pismu.

U pismu se navodi da srpski studenti ne žele da stoje po strani dok se odvijaju perfidni napadi na osnove državnosti Republike Srpske, te da srpski narod ne želi da svojim postupcima doprinese tim napadima.

„S toga vam se obraćamo sa punom moralnom, materijalnom i fizičkom podrškom da slijedite politiku državnog razloga i odbranite interese srpske državotvorne ideje, da odbranite interese Republike Srpske i srpskoga naroda koji tamo živi“, ističu studenti.

Studenti su poručili da se predsjednik i premijer Srbije nalaze u istorijskom trenutku u kojem svojim postupcima mogu spriječiti da buduća pokoljenja širom svijeta o srpskom narodu uče kao o genocidnom i da velike žrtve srpskog naroda u tom ratu budu zaboravljene.

„Predstavnici Srbije već su išli u Potočare i izvinjavali se za navodni genocid. Da li je srpskom narodu uzvraćeno izvinjenjem za njegove žrtve? Da li su muslimanski predstavnici i predstavnici zapadnih zemalja obilježili srpsko stradanje u Bratuncu? Vi nemate razloga, kao predstavnici Srbije, da ponovo idete tamo. Zbog svega ovoga pozivamo vas da ne idete u Potočare 11. jula i da pozovete Rusku Federaciju da stavi veto na rezoluciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti“, navodi se u otvorenom pismu.

U pismu se pozivaju svi srpski studenti, gdje god da žive, kao i svi građani, organizacije, partije i ljudi da podrže istinu o Srebrenici.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Srebrenica, rezolucija, svrha – Jadovno 1941.

NEOPHODNO STOPIRATI REZOLUCIJU ILI JE IZMIJENITI …

apsurdno i strašno porediti srebrenicu sa holokaustom

U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA – Jadovno 1941.

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: