Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Никола Милованчев: За Сајмиште крив Павелић, а не Недић

Са неверицом сам чуо изјаву министра Александра Вулина, који је у вези активности на уређењу спомен-подручја логора Сајмиште уплео и рехабилитацију Милана Недића

У земљи Србији не могу изгледа да се мирно и достојанствено заврше ни припреме за оно према чему би требало имати пијетет и што се деценијама, у време власти Јосипа Броза и његових политичких следбеника, избегавало: обележавање нацистичко-усташког логора Сајмиште, у којем су десетине хиљада невиних нашле смрт од зликовачких нељуди.

Са неверицом сам, приликом посете господина Зурофа Београду, чуо изјаву министра Александра Вулина, који је у вези активности на уређењу спомен-подручја логора Сајмиште уплео и рехабилитацију Милана Недића.

Тешко наиме могу да верујем да министар не зна да логор Сајмиште није био у саставу окупиране Србије, већ у саставу Независне Државе Хрватске (НДХ). Тешко могу да верујем да не зна за садржај Саопштења бр. 87 Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача “Сајмиште – мучилиште народа Југославије” од 11. јануара 1946. Нема ту Милана Недића, нити икога из српске владе 1941-44. Тешко могу да верујем да не зна, ко су по извештају те Комисије, директни и индиректни ратни злочинци одговорни за логор Сајмиште: Павелић др Анте, поглавник НДХ; Кватерник Еуген, главни равнатељ за јавни ред и сигурност Главног равнатељства НДХ у Загребу; Еликер др Јакоб, велики жупан Велике жупе Вука НДХ, са седиштем у Вуковару; Ђиковић Бранимир, бивши адвокат из Сарајева, шеф жупског редарства Велике жупе Вука у Вуковару (Земун и Срем су спадали под Велику жупу Вука); Зигфрид фон Каше, политички представник Рајха у НДХ; Камерхофер, обергрупенфирер, генерал полиције, заповедник свих немачких полицијских снага у НДХ; Херман Сплет, капетан, заповедник “бециркс” (среске) жандармерије у срезу Земун; Отмар Шилд, заменик управитеља Жупског редарства Велике жупе Вука итд.

Има нас још живих Земунаца којима су чланови породица који су преживели крваве године НДХ у Земуну причали о запрежним колима, са којих је капала крв, којима су ноћу усташе довозиле са Сајмишта убијене људе и закопавали их на земунском гробљу (процена Комисије: око 6.500 несрећника је тамо сахрањено). Има нас још живих који смо од предака сазнали да су усташки зликовци ликвидације вршили чак и у центру града, на земунском гробљу, ноћу, маљевима.

И зато: оставите на миру Милана Недића кад говорите о Сајмишту.

Аутор: Никола Милованчев, правник и историчар

Извор: НОВОСТИ, 14. септембар 2016

Везане вијести:

Да ли је Недић окупирао Србију | Јадовно 1941.

Недић или ватиканско-коминтерновски розаријум мејнстрим …

Рехабилитација Недића: Ко је спашавао народ? | Јадовно 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: