Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Nikola Milovančev: O srpskoj deci u Švajcarskoj 1942.

Datum objave: ponedeljak, 6 jula, 2020
Veličina slova: A- A+

Povodom članka Veljka Đurića Mišine „Nepoznata epizoda iz Drugog svetskog rata – srpska deca na oporavku u Švajcarskoj“, prenetom i na „Stanju stvari“ .

Srpska deca igraju Kosovsko kolo, Rovio kod Lugana, 1942.

Dr Veljko Đurić Mišina objavio je članak „Nepoznata epizoda iz Drugog svetskog rata – srpska deca na oporavku u Švajcarskoj“, o višemesečnom oporavku preko 500 dece iz Srbije u Švajcarskoj, 1942. godine.

Treba spomenuti da je Crveni krst Srbije tada vodio dr Petar Zec (Kuruzari na Baniji, 1881. – Beograd, novembar 1944), kojeg je časno vođenje Crvenog krsta koštalo glave i ubijen je od titovaca, posle njihovog ulaska u Beograd (dr P. Zec nije video razlog zašto bi trebalo da se skloni).

Mnogo lepog o radu dr Zeca pričali su mi kao studentu u Zagrebu oko 1980. poznati zagrebački advokat Vladimir Ivković i ekonomista Veljko Pribić (brat istoričarke Branke Pribić), koji su kao mladići izbeglice boravili u Beogradu 1941–44. Zanimljiva je činjenica da je P. Zec medicinu doktorirao u Insbruku, rodnom gradu Diane Budisavljević.

U vezi sa boravkom srpske dece u Švajcarskoj 1942. moglo bi se više saznati kada bi se neka od nadležnih institucija obratila Crvenom krstu Švajcarske: uveren sam da bi se arhivski podaci dobili.

Srpska deca u Švajcarskoj 1942, sa srpskom i švajcarskom zastavom

Na sreću, i na Internetu, na sajtu gettyimages, mogu se naći (i otkupiti) fotografije sa tog boravka, pa prilažem četiri fotografije iz mestašca Rovio kod Lugana, u kantonu Tićino. Napaćena deca (verovatno je među njima bilo i stradalnika iz NDH) tada su dobila trenutak predaha i oporavka izvan okupirane otadžbine.

Srpska deca na oporavku u Roviu 1942: na nekima se vide tragovi od ratnih povreda

Apsolutno prihvaćam zaključak V. Đurića Mišine: „Gotovo osam decenija kasnije, ova operacija se prvi put pominje u srpskoj javnosti. Ostaje pitanje: zašto se sve to krilo posle rata! Najverovatnije komunističkim vlastima to nije išlo u prilog jer bi se znalo da je politika Milana Nedića bila odveć višeslojna!“. Tadašnja okupirana Srbija brinula je o preko 400.000 izbeglica, među njima o više od 80.000 dece bez roditelja (NDH).

Autor članka je zapisao: „Nema pouzdanih podataka kada je Milan Nedić započeo seriju molbi nemačkoj vojno okupacionoj upravi u Srbiji da mu dozvole pružanje pomoći srpskom narodu koji strada u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“. Ja bih ukazao barem na jedan protest zbog ustaških zločina.

Citiraću dr. Dušana Lukača („Treći Rajh i zemlje Jugoistočne Evrope“, treći deo, Beograd 1987, str. 233), u vezi sa usmenim i pismenim protestom Nedića nacističkim okupatorima, avgusta 1942: „Nabrojao je Nedić mnogo primera: Srbija je potpuno osakaćena; žitnica Beograda, Srem na pragu samog grada preko Save, odvojena je od Srbije; u Zemunu, nadomak Beograda, nalazi se koncentracioni logor sa oko 10.000 Srba čiji vapaji dopiru u sam centar grada“.

Ali, ni taj, ni drugi Nedićevi protesti do prve polovine 1944. godine nisu urodili plodom: nacistički satrapi i njihovi ustaški pomagači ubili su u logoru Zemun još hiljade i hiljade nevinih žrtava.

U učionici, Rovio 1942.

A ima danas obmanjivača, koji bi da logor Zemun (sada pogrdno zvan „Staro Sajmište“), posle više od 75 godina izmeste na drugu (desnu) obalu Save.

Dokle god ima nas živih Zemunaca – čija porodična tradicija pamti poslednjih tristotinjak godina istorije Zemuna, pa tako i tužno razdoblje 1941–1944, natopljeno krvlju nacističko-ustaškog genocida nad zemunskim Srbima, Jevrejima i Romima, kao i ubistvima antifašista drugih nacija – to neće moći.

Izvor: Stanje stvari


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top