fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NIKO OD ODREDA „EL MUDžAHEDIN“ NIJE OSUĐEN ZA ZLOČINE

Alija Izetbegović sa vođama odreda ''El mudžahedin''

Alija Izetbegović sa vođama odreda “El mudžahedin“

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da niko od pripadnika odreda „El mudžahedin“ nije osuđen zbog zločina počinjenih nad Srbima u Vozući i na Ozrenu 1995. godine.

Kojić naglašava da se neprocesuiranjem zločina nad Srbima u Vozući i na Ozrenu nastoji marginalizovati ne samo učešće stranih ratnika u redovima takozvane Armije BiH, nego i odgovornost najviših bošnjačkih vojnih, policijskih i civilnih struktura koji su učestvovali u njihovom dovođenju u BiH i strašnim zločinima koji su počinili nad ratnim zarobljenicima.

„Niko nije odgovarao za njihovo dovođenje. Oni su činili sadističke, rasprostranjene zločine na jedan ritualan način odsijecanjem glave“, ističe Kojić.

Kojić je rekao da je, od ukupno 412 zarobljenih i ubijenih pripadnika Vojske Republike Srpske i civila koji su se vodili kao nestali na prostoru planine Ozren, do sada pronađeno i identifikovano 281, dok se još traži 131 lice.

On kaže da su, prema dostupnim podacima i operativnim saznanjima, kao i brojnim drugim lokacijama u BiH, tijela srpskih boraca i civila izmještana iz primarnih grobnica kako bi se prikrili tragovi zločina, te da su tako na Ozrenu izmješteni posmrtni ostaci ubijenih iz 11 masovnih grobnica u kojima su i neki od srpskih boraca i civila koji su bili zatvoreni u zloglasnom kampu odreda „El mudžahedin“ u Gostoviću.

„Od maja do septembra 1995. godine pripadnici ovog odreda, koji se nalazio u sastavu 3. korpusa takozvane Armije BiH, upravo su na Ozrenu izvršili neke od najokrutnijih i najbrutalnijih ratnih zločina, o čemu su svjedočili rijetki koji su pukom srećom uspjeli da prežive“, naglašava Kojić.

On ističe da o jezivim egzekucijama svjedoči podatak da je od 21 tijela koje je ekshumirano u masovnoj grobnici na Stogu čak 17 tijela bilo obezglavljeno.

Kojić podsjeća da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske još 1. marta 2002. godine dostavilo Okružnom tužilaštvu u Doboju krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasima Delića i još šest lica odgovornih za zločine odreda „El mudžahedin“.

„Drugi izvještaj podnesen je tužilaštvu 2005. godine protiv 14 lica, a u oktobru iste godine i dopuna izvještaja protiv 19 lica, dok je na kraju, takođe, uslijedio izvještaj protiv Ajmana Avada, glavnog obavještajca odreda `El mudžahedin`, kojeg je Alija Izetbegović ukazom unaprijedio u čin kapetana“, ističe Kojić.

On naglašava da zbog ovih zločina još niko nije procesuiran, osim Rasima Delića koji je osuđen na tri i po godine godine u Hagu.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

vozuća: jedno od najvećih srpskih stratišta na ozrenu

SRPSKE GLAVE „VRIJEDILE“ 1.000 DO 3.000 MARAKA – Jadovno …

sakib mahmuljin i šefik džaferović da odgovaraju za zločine

Ozren – Vozuća – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: