fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НИКО ОД ОДРЕДА „ЕЛ МУЏАХЕДИН“ НИЈЕ ОСУЂЕН ЗА ЗЛОЧИНЕ

Алиja Изетбеговић са вођама одреда ''Ел муџахедин''

Алиja Изетбеговић са вођама одреда “Ел муџахедин“

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Коjић рекао jе Срни да нико од припадника одреда „Ел муџахедин“ ниjе осуђен због злочина почињених над Србима у Возући и на Озрену 1995. године.

Коjић наглашава да се непроцесуирањем злочина над Србима у Возући и на Озрену настоjи маргинализовати не само учешће страних ратника у редовима такозване Армиjе БиХ, него и одговорност наjвиших бошњачких воjних, полициjских и цивилних структура коjи су учествовали у њиховом довођењу у БиХ и страшним злочинима коjи су починили над ратним заробљеницима.

„Нико ниjе одговарао за њихово довођење. Они су чинили садистичке, распрострањене злочине на jедан ритуалан начин одсиjецањем главе“, истиче Коjић.

Коjић jе рекао да jе, од укупно 412 заробљених и убиjених припадника Воjске Републике Српске и цивила коjи су се водили као нестали на простору планине Озрен, до сада пронађено и идентификовано 281, док се jош тражи 131 лице.

Он каже да су, према доступним подацима и оперативним сазнањима, као и броjним другим локациjама у БиХ, тиjела српских бораца и цивила измjештана из примарних гробница како би се прикрили трагови злочина, те да су тако на Озрену измjештени посмртни остаци убиjених из 11 масовних гробница у коjима су и неки од српских бораца и цивила коjи су били затворени у злогласном кампу одреда „Ел муџахедин“ у Гостовићу.

„Од маjа до септембра 1995. године припадници овог одреда, коjи се налазио у саставу 3. корпуса такозване Армиjе БиХ, управо су на Озрену извршили неке од наjокрутниjих и наjбруталниjих ратних злочина, о чему су свjедочили риjетки коjи су пуком срећом успjели да преживе“, наглашава Коjић.

Он истиче да о jезивим егзекуциjама свjедочи податак да jе од 21 тиjела коjе jе ексхумирано у масовноj гробници на Стогу чак 17 тиjела било обезглављено.

Коjић подсjећа да jе Министарство унутрашњих послова Републике Српске jош 1. марта 2002. године доставило Окружном тужилаштву у Добоjу кривичну приjаву против бившег команданта Главног штаба такозване Армиjе БиХ Расима Делића и jош шест лица одговорних за злочине одреда „Ел муџахедин“.

„Други извjештаj поднесен jе тужилаштву 2005. године против 14 лица, а у октобру исте године и допуна извjештаjа против 19 лица, док jе на краjу, такође, услиjедио извjештаj против Аjмана Авада, главног обавjештаjца одреда `Ел муџахедин`, коjег jе Алиjа Изетбеговић указом унаприjедио у чин капетана“, истиче Коjић.

Он наглашава да због ових злочина jош нико ниjе процесуиран, осим Расима Делића коjи jе осуђен на три и по године године у Хагу.

 

Извор: srna

 

Везане виjести:

возућа: jедно од наjвећих српских стратишта на озрену

СРПСКЕ ГЛАВЕ „ВРИЈЕДИЛЕ“ 1.000 ДО 3.000 МАРАКА – Jadovno …

сакиб махмуљин и шефик џаферовић да одговараjу за злочине

Озрен – Возућа – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: