fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Niko nije odgovarao za ubistvo 12 Srba

Posjetom humkama i prisluživanjem svijeća za pokoj duša osam srpskih civila iz Ježestice i polaganjem cvijeća kod Centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju, danas je obilježeno 25 godina od stradanja ukupno 12 srpskih civila u Ježestici, Šiljkovićima i Zalužju kod Bratunca koje su ubile muslimanske snage.

Posjetom humkama i prisluživanjem svijeća za pokoj duša osam srpskih civila iz Ježestice i polaganjem cvijeća kod Centralnog spomen-krsta u bratunačkom groblju danas je obilježeno 25 godina od stradanja ukupno 12srpskih civla u Ježestici, Šiljkovićima i Zalužju kod Bratunca.
Bratunac – sjećanje Foto: SRNA

Mitar Jovanović iz Ježestice, koji je bio očevidac napada muslimanskih snaga iz Srebrenice na to selo, kaže da su mještani bili na njivama kada su zapucali, upali u selo i počeli ubijati i paliti.

„U kući su uhvatili braću Anđelka i Dragana Mlađenovića. Anđelku su odsjekli glavu, a Dragana su izboli i slupali mu glavu iz koje se prosuo mozak po putu“, prisjeća se on.

Jojavović kaže da su Savku Stjepanović i još neke mještane ubili dok su želi žito.

„Zna se da su u selo upali pripadnici diverzantske jedinice `crne laste` i zna se ko im je komandovao, a ko je klao i ubijao. Sve se zna, ali Tužilaštvo BiH to krije i ne dozvoljava da počinioci zločina odgovaraju“, ističe Jovanović.

On kaže da su upali u selo, ubijali i pljačkali sve što su stigli, a onda popalili kuće i objekte i povukli se.

Nakon nekoliko časova Srbi su se vratili u spaljeno selo i zatekli ubijene i masakrirane mještane koje su dostojno sahranili u bratunačkom groblju, jer zbog stalne pucnjave to nije bilo moguće učiniti u seoskom groblju.

Ivanka Mlađenović je ostala sa petomjesečnom kćerkom kada joj je suprug Anđelko zaklan.

„Kćerka ima 25 godina i ne pamti oca, ali i dalje postavlja pitanje zašto su ga zaklali i kako niko zbog toga nije odgovarao. Pravosuđe BiH taj predmet skriva i mi smo izgubili povjerenje u to pravosuđe kao i u zemlju koja ima takvo sudstvo“, kaže ona.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović kaže da se i predmet „Ježestica“ nalazi među desetak predmeta o stradanju Srba iz Bratunca i da skuplja prašinu po ladicama pravosuđa BiH.

„Oni štite zločince, čekaju da svjedoci pomru i da onda zaključe predmet uz klasično obrazloženje da nije bilo dovoljno dokaza. Mi nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu“, poručila je Filipovićeva.

Ona je pozvala organe i institucije Republike Srpske da se odrede prema ovom problemu i odnosu pravosuđa BiH prema počiniocima zločina nad Srbima i da se, navela je, preduzmu neke konkretne mjere i spriječi dalji jednostran, pristrasan i neobjektivan rad pravosuđa, ignorisanje srpskih žrtava i omalovažavanje njihovih porodica.

Ona smatra da pravosuđe BiH na ovaj način svojim odlukama stvara krivu i neistinitu sliku o ratu u BiH, jer premna presudama proizilazi da su u ratu stradali samo pripadnici bišnjačkog naroda.

„To nije tačno, jer su žrtve imali svi narodi u BiH, ali nisu odgovarali svi zločinci jer se procesuiraju samo Srbi kojima se nezakonito izriču dugogodišnje kazne robije uprkos tome što te presude pobija Evropski sud za ljudska prava u Strazburu“, navela je Filipovićeva.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Bratunac: Obilježeno 25 godina od stradanja Srba u …

Zašto kad kažeš „Srebrenica“, nikad ne kažeš „Bratunac …

Bratunac: Sjećanje na egzodus sarajevskih Srba (VIDEO …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: