fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nijedan sud ne može uticati na istorijske odluke

Istoričar Željko Vujadinović
Istoričar Željko Vujadinović

Istoričar Željko Vujadinović izjavio je Srni da je delegacija Narodne skupštine Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH iznijela veoma jake argumente, te u skladu sa tim očekuje da odluka u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske bude u korist Srpske.

Vujadinović je istakao da su zastupnici podnosioca zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića iznijeli teško održive argumente za osporavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

„Delegacija Narodne skupštine ukazala je da su u Zakonu o praznicima Republike Srpske striktno razdvojeni republički od vjerskih praznika i da je 9. januar datum koji ima istorijsko utemeljenje“, rekao je Vujadinović i naglasio da nijedan sud ne može uticati na istorijske činjenice.

On je naveo da predlagač zahtjeva smatra da se Dan Republike Srpske isključivo odnosi na srpski narod i da su time povrijeđena prava drugih konstitutivnih naroda u Srpskoj, te naglasio da je 9. januar praznik svih građana Republike Srpske.

Vujadinović, koji je učestvovao na javnoj raspravi pred Ustavnim sudom BiH 29. septembra, podsjetio i da su zastupnici predlagača odustali od prvog stava koji se odnosi na osporavanje Dana Republike, te da su ostali pri stavu da treba osporiti 9. januar kao Dan Republike.

Napominjući da je od Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH, koja je usvojena 9. januara 1992. godine, na snazi ostao član koji se odnosi na zaštitu ljudskih prava svih građana Srpske i koji je inkorporiran kao član deset Ustava Srpske, Vujadinović je ocijenio da je još te godine bila na snazi zaštita individualnih i kolektivnih prava u Srpskoj i da se o tim pravima izrazito razmišljalo.

On je rekao da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske nastavak ranijih apelacija koje su se odnosile na pitanje grba i himne Republike Srpske, te podsjetio da je Srpska 2007. godine donijela novi zakon u skladu sa ranijom odlukom Ustavnog suda BiH u vezi sa grbom i himnom.

Vujadinović smatra da zajednička izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića i predsjednika Vlade Željke Cvijanović proističe iz Deklaracije koju je Narodna skupština usvojila o Danu Republike Srpske, a koja ih kao izabrane predstavnike obavezuje da ne odustanu od obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

PREBILOVAČKE ŽRTVE OPOMINjU NA BESMISAO RATOVA

Projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“

POZDRAVLjENA KONSTATACIJA RUSKOG MINISTARSTVA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: