fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

POZDRAVLjENA KONSTATACIJA RUSKOG MINISTARSTVA

Predstavnici udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske u Republici Srpskoj pozdravili su konstataciju Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije da su agresivni hrvatski nacionalizam, etnička i vjerska netolerancija 19 godina nakon završetka rata i dalje veoma snažni u hrvatskom društvu i usmjereni prvenstveno protiv preostalih Srba.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Priredio: Milomir SAVIĆ

Predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krsta Žarković rekao je Srni da je izvještaj ruskog Ministartsva stvaran i da ga treba pozdraviti, ali se plaši da je ovaj izvještaj pravno zakasnio jer je Hrvatska već postala članica EU.

„Izbjegli Srbi iz Hrvatske očekivali su da će Rusija prije ulaska Hrvatske u EU jedan ovakav izvještaj uputiti Savjetu bezbjednosti UN, ali to se nije desilo, Srbi su i dalje prepušteni sami sebi u Hrvatskoj“, kaže Žarković.

Žarković ističe da ne vjeruje da će izvještaj ruskog Ministarstva doprinijeti boljem položaju i povratku Srba u Hrvatsku, osim upozorenja javnog mnjenja na katastrofalan položaj Srba u toj zemlji.

„Hrvatska i dalje vrši progon i na sve moguće načine onemogućava povratak Srba raspisivanjem Interpolovih potjernica za navodno počinjene ratne zločine u Hrvatskoj, koje stižu na adresu njihovog sadašnjeg prebivališta“, kaže Žarković.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća rekao je Srni da je pomenuti izvještaj ruskog Ministarstva trebalo da bude proslijeđen Savjetu bezbjednosti UN prije članstva Hrvatske u EU jer bi to doprinijelo rješavanju statusnih i ostalih prava Srba u Hrvatskoj.

„Mislim da Hrvatska nije trebalo odmah da bude primljena u EU, nego je trebalo, u određenom roku, da bude uslovljena rješavanjem srpskog pitanja u Hrvatskoj“, istakao je Puzigaća.

Puzigaća je podsjetio da Hrvatska ni nakon 20 godina od završetka rata nije riješila statusna prava Srba koja se, prije svega, odnose na imovinska, radna, penzijska, stanarska i druga prava.

Istoričar Željko Vujadinović smatra da bi savremena hrvatska država, prije svega, morala jasno da odredi na čemu baštini svoje sadašnje postojanje – da li na idejama ZAVNOH-a ili na idejama Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

„Mi danas vidimo da postoji velika borba između te dvije struje u hrvatskom društvu i pitanje je koja od tih ideja prevladava“, rekao je Vujadinović Srni.

Vujadinović je podsjetio je da je u preambuli hrvatskog Ustava jasno napisano da su ideje ZAVNOH-a jedan od izvora prava savremene hrvatske državnosti.

On je napomenuo da su, prema idejama ZAVNOH-a, Srbi bili konstitutivan narod u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, dok je Hrvatska, prema ovim idejama, svoju budućnost vidjela isključivo u federativnoj Jugoslaviji.

„Tako piše u preambuli Ustava Hrvatske, ali tako ne piše u članovima hrvatskog Ustava koji su u suprotnosti sa preambulom. To se ogleda u tome što su Srbi izbačeni iz hrvatskog Ustava kao konstitutivan narod s jedne strane, te što je ustavno zabranjeno da Hrvatska pristupi bilo kakvim jugoslovenskim integracijama, s druge strane“, istakao je Vujadinović.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije povodom obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom izradilo je opsežan dokument nazvan „Neonacizam – opasna prijetnja ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava“, u kojem je, u okviru analize evropskih zemalja, obuhvaćena i Hrvatska, koja je prozvana zbog netolarancije prema Srbima.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

RUSI NAPADAJU HRVATSKU: Vaš agresivni nacionalizam …

USKRS HRVATSKE MRŽNjE (I DIO): „Kolji Srbe“ u Karlovcu …

zašto gradonačelnik ne reaguje na uvredljive grafite?

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: