Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

POZDRAVLjENA KONSTATACIJA RUSKOG MINISTARSTVA

Datum objave: sreda, 10 juna, 2015
Veličina slova: A- A+

Predstavnici udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske u Republici Srpskoj pozdravili su konstataciju Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije da su agresivni hrvatski nacionalizam, etnička i vjerska netolerancija 19 godina nakon završetka rata i dalje veoma snažni u hrvatskom društvu i usmjereni prvenstveno protiv preostalih Srba.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Priredio: Milomir SAVIĆ

Predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krsta Žarković rekao je Srni da je izvještaj ruskog Ministartsva stvaran i da ga treba pozdraviti, ali se plaši da je ovaj izvještaj pravno zakasnio jer je Hrvatska već postala članica EU.

“Izbjegli Srbi iz Hrvatske očekivali su da će Rusija prije ulaska Hrvatske u EU jedan ovakav izvještaj uputiti Savjetu bezbjednosti UN, ali to se nije desilo, Srbi su i dalje prepušteni sami sebi u Hrvatskoj”, kaže Žarković.

Žarković ističe da ne vjeruje da će izvještaj ruskog Ministarstva doprinijeti boljem položaju i povratku Srba u Hrvatsku, osim upozorenja javnog mnjenja na katastrofalan položaj Srba u toj zemlji.

“Hrvatska i dalje vrši progon i na sve moguće načine onemogućava povratak Srba raspisivanjem Interpolovih potjernica za navodno počinjene ratne zločine u Hrvatskoj, koje stižu na adresu njihovog sadašnjeg prebivališta”, kaže Žarković.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća rekao je Srni da je pomenuti izvještaj ruskog Ministarstva trebalo da bude proslijeđen Savjetu bezbjednosti UN prije članstva Hrvatske u EU jer bi to doprinijelo rješavanju statusnih i ostalih prava Srba u Hrvatskoj.

“Mislim da Hrvatska nije trebalo odmah da bude primljena u EU, nego je trebalo, u određenom roku, da bude uslovljena rješavanjem srpskog pitanja u Hrvatskoj”, istakao je Puzigaća.

Puzigaća je podsjetio da Hrvatska ni nakon 20 godina od završetka rata nije riješila statusna prava Srba koja se, prije svega, odnose na imovinska, radna, penzijska, stanarska i druga prava.

Istoričar Željko Vujadinović smatra da bi savremena hrvatska država, prije svega, morala jasno da odredi na čemu baštini svoje sadašnje postojanje – da li na idejama ZAVNOH-a ili na idejama Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

“Mi danas vidimo da postoji velika borba između te dvije struje u hrvatskom društvu i pitanje je koja od tih ideja prevladava”, rekao je Vujadinović Srni.

Vujadinović je podsjetio je da je u preambuli hrvatskog Ustava jasno napisano da su ideje ZAVNOH-a jedan od izvora prava savremene hrvatske državnosti.

On je napomenuo da su, prema idejama ZAVNOH-a, Srbi bili konstitutivan narod u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, dok je Hrvatska, prema ovim idejama, svoju budućnost vidjela isključivo u federativnoj Jugoslaviji.

“Tako piše u preambuli Ustava Hrvatske, ali tako ne piše u članovima hrvatskog Ustava koji su u suprotnosti sa preambulom. To se ogleda u tome što su Srbi izbačeni iz hrvatskog Ustava kao konstitutivan narod s jedne strane, te što je ustavno zabranjeno da Hrvatska pristupi bilo kakvim jugoslovenskim integracijama, s druge strane”, istakao je Vujadinović.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije povodom obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom izradilo je opsežan dokument nazvan “Neonacizam – opasna prijetnja ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava”, u kojem je, u okviru analize evropskih zemalja, obuhvaćena i Hrvatska, koja je prozvana zbog netolarancije prema Srbima.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

RUSI NAPADAJU HRVATSKU: Vaš agresivni nacionalizam …

USKRS HRVATSKE MRŽNjE (I DIO): “Kolji Srbe” u Karlovcu …

zašto gradonačelnik ne reaguje na uvredljive grafite?

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top