Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nijedan evropski narod nije doživio nacionalni pogrom kao Srbi

Predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević rekao je da nijedan evropski narod nije u prošlom vijeku doživio toliko surov nacionalni pogrom kao Srbi, kojih je u ratovima ubijeno više od 1,1 milion.

Milivoje Ivanišević
Milivoje Ivanišević

„Toliko surov i nemilosrdan verski i nacionalni pogrom nijedan evropski narod nije doživeo i to od svojih komšija. Zbog toga na Republiku Srpsku treba gledati kao na najveću, istorijski vidljivu pobedu srpskog naroda u prošlom veku“, rekao je Ivanišević za „Večernje novosti“.

Ivanišević je naveo da je u posljednjem ratu u BiH stradalo 31.000 Srba, u Drugom 721.000, a u Prvom svjetskom ratu oko 400.000 Srba, te ocijenio da prikrivanje zločina nad srpskim narodom traje koliko traju i ti zločini.

On je naveo je da je Republika Srpska stvorena životima 31.000 njenih građana, koji su poginuli u građanskom ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, a da se još 1.700 Srba vodi kao nestalo, dok je 350.000 protjerano sa svojih ognjišta.

Ivanišević je naveo da su dvije trećine od 2,8 miliona stradalih u Drugom svjetskom ratu bili Srbi, dok je Hrvata stradalo 192.000, a muslimana 97.000.

Prema njegovim riječima, u Srbiji je tada stradalo 926.000 ljudi srpske nacionalnosti, a poslije Srbije po broju žrtava dolazi BiH, gdje je stradalo 904.000 stanovnika, od kojih je bilo 721.000 Srba, muslimana 68.000, a Hrvata 24.000.

Na teritoriji Hrvatske je stradalo 876.000 ljudi, od kojih Srba 486.000, a Hrvata 160.000.

„Ove neverovatne disproporcije, odnosno ogromne gubitke srpskog naroda u BiH i Hrvatskoj su uplašile tadašnje rukovodstvo i podaci su `bunkerisani` za sva vremena“, dodao je Ivanišević.

On je naveo da nalaz Vladimira Žerjavića svjedoči da je 125.000 Hrvata i muslimana poginulo za vrijeme NDH u kvislinškim jedinicama, a poslije su Srbi zajedno sa ubicama pripadnika svog naroda morali da kliču bratstvu i jedinstvu.

On je istakao da zločini za vrijeme Prvog svjetskog rata nad srpskim civilima, kao i na srpskim teritorijama u sastavu Austro-ugarske monarhije, u Hrvatskoj i BiH, Vojvodini nisu dobili pravnu kvalifikaciju genocida ili etničkog čišćenja.

Ivanišević je naveo da je do „rezultata“ pogroma iz posljednjeg rata u BiH došao radeći od 1992. godine sa mrežom saradnika širom BiH, a podatke o stradanju Srba u Prvom i Drugom svjetksom ratu je prikupio istražujući radove najpoznatijih jugloslovenskih demografa iz prošlog vijeka.

Sve te podatke je sabrao u kapitalno djelo, koje će u javnost izaći ove godine.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Milivoje Ivanišević: Spomen svim srpskim žrtvama

Ivanišević: Fakti dokazuju genocid u NDH

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: