Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

“Није раскол у влади, него у већини – ускоро избори”

Хрватски политички аналитичар Жарко Пуховски очекује да ће превремених избора у Хрватској бити до краја године.

Он је то изјавио поводом низа негативних реакција на изјаву министра правосуђа Дражена Бошњаковића да ће плоча са натписом “За дом спремни” вероватно остати у Јасеновцу барем до марта 2018

Он је истакао да “није у питању раскол у влади, већ у владајућој већини” и изнео очекивање да ће превремених избора у Хрватској бити “до краја године”.

Хрватска народна странка (ХНС), коалициони партнер владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), поручила је да плоча са натписом “За дом спремни” у Јасеновцу мора да буде брзо уклоњена како је и договорено са премијером Андрејом Пленковићем и да за ту странку “није прихватљиво партнерство у Влади која није одлучна у спровођењу постигнутих договора”.

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Хрватској и саборски посланик Милорад Пуповац изјавио је, такође, јуче да је “време за уклањање плоче у Јасеновцу прошло” и да су “кредити дати премијеру и влади потрошени”, што се тиче СДСС, који је партнер у владајућој већини.

“Није у питању раскол у влади, већ у владајућој већини. И даље мислим да ће избори бити до краја године. Ту се не ради само о ХНС-у, ту је, наравно, и притисак на Пуповцу. У ХДЗ-у чекају још осам месеци до годину дана док Специјално повереништво неке ствари не интерпретира. Оног часа кад се проблем појавио, премијер је требало да министру управе да налог се промени закон у најкраћем року и забране регистрације странака и удружења у којима се налази ‘За дом спремни'”, рекао је Пуховски за Index.hr.

Он је изнео тврдњу да “док се то не деси, плоча се легално не може макнути”.

“Али, то је могло да се учини још пре шест месеци. И ту се опозиција вероватно не би бунила. Ако ХДЗ има дисциплину, без обзира ко се бунио, то је могло да се учини. Дакле, није се желело ништа да се учини”, казао је Пуховски.

Он је навео да се у ХДЗ “понашају се као мала деца која, када иду да спавају, а нису написала домаћи задатак, надају се да ће учитељ сутра да умре или буде болестан, па да не морају да одговарају”.

“А то се не догађа. Истина је да су се странке мањина понашале, да се пристојно изразим, неприниципијелно, тврдећи да су они у договору са Пленковићем и да ће се ствар решити. Међутим, ствар се није решила. Ствар се заоштрила с уклањањем имена маршала Тита са загребачког трга и са притисцима од којих неће моћи дуго да беже”, казао је Пуховски.

Он је оценио да “Пленковић на неколико нивоа виси и ја сам уверен да он сања број 76 (посланика) сваке ноћи”.

“Ситуација је таква да тај ’76’ виси на разним нивоима и мени се чини да је тешко очекивати да ће се већина у парламенту очувати. Осим ако се не догоди неки невероватан обрат. Али, то ми се чини невероватним”, навео је Пуховски.

Извор: Б92

Везане вијести:

У ХРВАТСКОЈ ВРИ због „За дом спремни“, покренута лавина

„У чему је разлика између ‘Зиг Хајл’ и ‘За дом спремни’?“

Потврђено: Плоча са усташким поздравом остаје у Jасеновцу

Кривична пријава због спорне плоче у Јасеновцу

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: