fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ni manjeg grada ni više bombi: Dan kad su „saveznički“ avioni sravnili Podgoricu sa zemljom

Bombardovanje Podgorice Foto: in4s.net
Foto: in4s.net

Ni manjeg grada, ni više bombi koje su pale na njega u 20. vijeku. Na Podgoricu su i agresorski i saveznički avioni istresali smrtonosni teret, na njene žitelje, kuće, zgrade, mostove, mlinove, vodenice, ostavljajući pustoš.

Najteže je bilo ono 5. maja 1944. godine kada se na grad sručilo 600 bombi teških preko 400 tona. Tom prilikom, poginulo je 600 građana, a više od 200 teže ili lakše ranjeno.

Iako je u Drugom svjetskom ratu imala jedva 16.000 stanovnika, Podgorica je bombardovana čak 84 puta! U tim napadima poginuo je svaki osmi stanovnik Podgorice. Da stvar bude još gora , grad nije imao bilo kakav veći vojno-strateški značaj.

Počev od 23. septembra 1943. godine, kada su saveznici prvi put bombardovali Podgoricu, računa se da je u njenim ruševinama poginulo više od 2.000 građana

Rečeno suvim statističkim jezikom, porušeno je 80 posto stambenog fonda, a uništena je kompletna gradska infrastruktura.

Podgorica Foto: in4s.net
Foto: in4s.net

Ni do dan-danas niko nije dao valjan odgovor na pitanje – zašto? Pitanje je još mučnije ako se zna da je u tim bombardovanjima poginulo ukupno, slovom i brojem – 17 njemačkih vojnik.

U Podgorici, u krugu bivše zgrade SDK, postoji spomenik, eufemistički posvećen „nevinim žrtvama bombardovanja Podgorice u Drugom svjetskom ratu“. Iznad postamenta sa ovim natpisom, ispisanim u gvozdenom reljefu, na specijalnim, jakim željeznim nosačima visi – bomba od više stotina kilograma.

Ironija sudbine je da je u Tološkoj šumi otkriven i spomenik, kako stoji na natpisu, „posadama savezničkih aviona palim za slobodu 1939-1945“. Spomenik je u bijelom kamenu, na lijepom mjestu, na obodu borove šume, preko puta hrvatske ambasade.

Sa jedne strane postamenta je gore citirani natpis, sa oprečne – ploče sa britanskom, američkom i crnogorskom zastavom, ispod figure koja liči na pticu presječenu u njenom podnožju.

(in4s.net)

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti:

Podgorica razorena do temelja

Peko traži da se gađa Nikšić

Tito je tražio bombardovanje Srbije 1944!

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: